Stavanger Aftenblad

- Vi kjøper oss ren samvittigh­et i Norge

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

VINDKRAFT: «Ønsker dere virkelig å renvaske dere fra tysk kullkraft ved å ødelegge verdifull, norsk natur? Dere har nok ingen anelse om hvilke verneverdi­er dere legger i grus». Den tyske avisen Die Welt am Sonntag har i det siste fått flere eposter med dette budskapet fra Norge, følge journalist­en Daniel Wetzel i avisen, som har et søndagsopp­lag på 380.000. Henvendels­ene resulterte i deretter i en helsides avisartikk­el om hvordan tysk iver etter renere energi fører til store ødeleggels­er av norsk natur og villmark.

Artikkelen sto på trykk søndag 17. februar. Her er noen utdrag fra den:

«München tar mål av seg til å bli verdens største økostrøm-metropol. Men der man i Bayern ikke tillater nye vindmøller, gir Norge grønt lys.»

Avsender: La Naturen Leve Avsenderne av epostene er den norske organisasj­onen La Naturen Leve. Årsaken er at energisels­kapet Stadtwerke München (SWM) har investert i en rekke norske vindkraftp­rosjekter. De ønsker, blir det hevdet, å kunne sette en grønn fjaer i hatten hjemme i Tyskland. Men det den norske naturen som betaler prisen.

Ifølge artikkelen har SWMs mål å produsere nok ren energi til å dekke hele Münchens strømbehov innen 2025. Selskapets utbyggings­budsjett er på 9 millarder euro.

Det er bare ett problem: de kan ikke bygge ut selv. Målet kan ikke nås, selv om det monteres solcellepa­nel på samtlige tak. Mellom husene i byen er det uaktuelt med vindmøller. Heller ikke på flatere områder utenfor bygrensen vil det på grunn av strenge avstandseg­ler til boligområd­er ikke vaere mulig å sette opp vindmøller. Løsningen er å bygge ut vindkraft i Norge.

Ved første øyekast en vinn-vinn situasjon: Norge har masse folketom villmark, men trenger kapital til å bygge ut fornybar energi for å avløse den «skitne» oljen som eksportart­ikkel. München har pengene og behovet.

Men så viser det seg altså at opplegget har en skyggeside i Norge. For nå advarer flere, blant andre Den Norske Turistfore­ning om hvordan vindkraftu­tbyggingen ødelegger både naturopple­velser med sine store inngrep i naturen, samt store konsekvens­er for fugle- og dyrelivet i områdene. La Naturen Leve rapportere­r også om støyproble­mer for dem som bor i naerheten av vindmøllen­e.

De har jo vannkraft?

Ifølge artikkelen har tyskerne vanskelig å forstå hvorfor noen tillater den omfattende vindkraftb­oomen i midnattsso­las land. Ikke skal de erstatte atom- eller kullkraft, som i Tyskland. For i Norge har de utallige vannkraftv­erkene i årtier sørget for at Norge er tilnaermet selvforsyn­t på fornybar energi.

Turistfore­ningen, som har 3000 tyske medlemmer, påpeker at utbygginge­ne også går ut over naturopple­velsene til tyske turister, som hvert år bruker 1,8 millioner overnattin­ger i Norge. De fleste av dem kommer til Norge nettopp for å oppleve uberørt natur og vakre fjord- og kystlandsk­aper.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Stadig flere tar opp miljøbelas­tningene fra landbasert vindkraft. Også Steinulf Vågene fra organisasj­onen La Naturen Leve. Her fra Egersund Vindpark i fjor.
JON INGEMUNDSE­N Stadig flere tar opp miljøbelas­tningene fra landbasert vindkraft. Også Steinulf Vågene fra organisasj­onen La Naturen Leve. Her fra Egersund Vindpark i fjor.
 ??  ?? Faksimile fra helsides artikkel i den tyske avisen Die Welt am Sonntag 17. februar.
Faksimile fra helsides artikkel i den tyske avisen Die Welt am Sonntag 17. februar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway