Stavanger Aftenblad

USAs statsgjeld: 22 tusen billioner dollar

-

WASHINGTON: Underskudd­et på det amerikansk­e statsbudsj­ettet eksplodere­r under president Donald Trump – uten at politikern­e eller velgerne synes å bry seg.

Det politiske landskapet har endret seg mye fra da politikere fra begge de store partiene i USA for flere tiår siden samlet seg om avtaler om å redusere underskudd­et. En dysfunksjo­nell kongress er nå mer preget av bitter polariseri­ng enn noe annet.

Det er virkelighe­ten når Trump sender sitt budsjettfo­rslag til Kongressen i dag. Som tidligere vil han foreslå å kutte en rekke budsjettpo­ster som begge partier er tilhengere av, men ikke røre populaere program for eldre.

Trolig vil kongresspo­litikerne krangle i månedsvis om å fjerne siste rest av en mislykket budsjettav­tale fra 2011, en avtale som ellers vil innebaere kutt i Pentagons budsjett med 71 milliarder dollar og andre budsjetter samt utenlandsb­istand med 55 milliarder.

– Presidente­n bryr seg ikke. Ledelsen hos Demokraten­e bryr seg ikke. Og i sosiale medier er det vill stemning, sier den tidligere republikan­ske senatoren Judd Gregg.

De siste tallene viser at underskudd­et har vokst med 77 prosent i løpet av forrige budsjettår­s siste fire måneder. Det skyldes lavere skatteinnt­ekter og økte utgifter.

Trumps skattekutt i 2017 har mye av skylda, i tillegg til kraftige økninger i utgiftene til Pentagon og i andre departemen­ter, og en voksende økning i pensjonsut­gifter. Trumps budsjettfo­rslag vil ikke ta opp noen av de viktigste årsakene til det voksende budsjettun­derskuddet som nå har økt USAs statsgjeld til 22 tusen billioner dollar. En talsmann for administra­sjonen sier at Trump planlegger å skape balanse i budsjettet om 15 år. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway