Stavanger Aftenblad

Ingen overlevend­e etter at etiopisk fly styrtet

-

ETIOPIA: Ingen overlevde da et fly fra Ethiopian Airlines med 149 passasjere­r og et mannskap på åtte styrtet søndag mellom Addis Abeba og Kenyas hovedstad Nairobi. Det skal ha vaert en norsk passasjer på avgangen.

En talsmann for Ethiopian Airlines sier at det ikke er overlevend­e, og at det var passasjere­r fra 33 forskjelli­ge nasjoner om bord på flyet.

BBC og Reuters melder at det var en nordmann om bord på flyet.

Utenriksde­partemente­ts pressetals­person Astrid Sehl sier til NTB at de er i kontakt med de norske ambassaden­e i Etiopia og Kenya, som undersøker om norske borgere kan vaere involvert.

Foreløpig er det opplyst at det var 32 kenyanere, 18 canadiere, ni etiopiere, åtte kinesere, sju briter og tre svenske statsbor- gere på flyet, i tillegg til en rekke andre nasjonalit­eter. Det var også fire personer med FN-pass.

Rett før FN-møte

Ulykken skjedde rett før et stort internasjo­nalt klimamøte i Nairobi, der FNs miljøorgan­isasjon UNEP holder til.

Boeing 737-flyet styrtet søndag morgen, seks minutter etter at det tok av fra Etiopias hovedstad Addis Abeba med kurs for Kenyas hovedstad. Kontakten ble brutt seks minutter senere ved byen Bishoftu, 60 kilometer sør for Addis Abeba.

Ifølge flyselskap­et meldte flygeren om problemer kort tid etter avgang og ba om å få returnere til flyplassen.

Beklager dypt

Selskapet har sendt ut et bilde av selskapets øverste sjef Tewolde GebreMaria­m som står midt i vrakresten­e og beklager dypt.

Det er ikke klart hva årsaken til ulykken er. Det var pent og klart vaer i området søndag.

Statsminis­ter Abiy Ahmeds kontor, som var de første til å melde om ulykken, sier at de allerede har sendt kondolanse­r til de pårørende.

Ethiopian Airlines er Afrikas største flyselskap med et godt renomme for sikkerhet, trass i en ulykke i Middelhave­t utenfor kysten av Libanon i 2010 der 90 personer omkom.

Moderne fly

Selskapet er fullverdig medlem av flyallians­en Star Alliance, sammen med SAS. Det har 29 Boeing 737-fly, de fleste av 800-typen. Flyet som styrtet søndag er den mest moderne versjonen, nemlig 737–8 MAX, og ble levert i november i fjor. Det er samme type fly som et indonesisk fly fra selskapet Lion Air som styrtet i oktober.

Ethiopian Airlines har flere flygninger daglig mellom Addis Abeba og Nairobi og flyr også daglig fra Oslo og andre nordiske hovedstede­r til Addis Abeba, der det er videreforb­indelse til Nairobi og en rekke andre destinasjo­ner i Afrika. Samme feil som i Indonesia? En svensk ekspert sier til TT at ulykken ligner veldig på ulykken i Indonesia, der alle 189 omkom da Lion Air-flyet gikk ned 13 minutter etter avgang fra Jakarta.

Hans Kjäll viser til at det dreier seg om samme flytype, som begge var helt nye, og at det var ustabil fart under oppstignin­gen i begge tilfeller.

– Det tyder på at det kan vaere samme problem, sier han.

Flyet i Indonesia styrtet etter at nødsysteme­t ved en feil startet opp og aktiverte autopilote­n som styrte flyet nedover. Flygerne hadde ikke kunnskap om hvordan de kunne overta kontrollen manuelt.

Dersom det er samme feil, kan det bety store problemer for Boeing og flyselskap­ene som har kjøpt det populaere nye flyet. Hvis flytypen er utsatt for havari, kan det bety at alle de eksisteren­de flyene blir satt på bakken til problemet er løst, sier Kjäll. (NTB)

 ?? SCANPIX/ REUTERS ?? Flyet krasjet naer byen Bishoftu, sør-øst for Addis Ababa i Etiopia.
SCANPIX/ REUTERS Flyet krasjet naer byen Bishoftu, sør-øst for Addis Ababa i Etiopia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway