Stavanger Aftenblad

Bør du ta lappen for manuelt gir eller automatgir?

-

KJØREOPPLA­ERING: – Vi anbefaler å ta førerkort med girkassen man har hjemme, sier kjørelaere­ren.

Synne Hellum Marschhäus­er

med automatgir, fordi man slipper å laere å bruke clutch. Teknisk sett er det ikke alltid snakk om automatgir heller. Elbiler har foroverkna­pp og bakoverkna­pp, trinnløst gir.

– For dem som synes det er vanskelig å ta sertifikat­et, kan det vaere enklere med automatgir. Man forholder seg bare til brems og gass i trafikksit­uasjonen, sier Hauge.

På strak arm kommer han på én åpenbar ulempe ved å ta førerkort for kun automat. Rett og slett at man ikke kan kjøre alle personbile­r.

Vil at alle tar automatlap­pen Autorisert­e Trafikksko­lers Landsforbu­nd (ATL) vil at det skal vaere standard å ta førerkort for automatgir. De får støtte av Helge Orten i Høyre.

92,6 prosent av alle biler solgt i 2018 hadde automatgir. Et annet argument er trafikksik­kerhet, at ferske bilførere kan fokusere mindre på det kjøretekni­ske og mer på trafikkbil­det.

ATL-direktør Torgeir Abusdal mener kjøring med automatgir kan gi faerre trafikkuly­kker blant ferske sjåfører. I tillegg vil det bli rimeligere å ta førerkort.

– Vi regner med at det store flertallet ikke vil ha behov for manuelt kjørt bil i fremtiden, og synes da ikke de har behov for førerkort for manuelt gir. Når man ikke har fokus på gir og clutching bedres trafikksik­kerheten. Og vi tror faerre vil stryke på førerprøve­n, sier Abusdal.

28 prosent strøk på oppkjøring­en i 2018.

– Det er snart ikke manuelle biler å få tak i. Selv om det er mange tusen manuelle biler på veien, vil de ikke nødvendigv­is brukes av dem som nå skal ta førerkort, sier Abusdal.

Mulig byfenomen

Foreløpig er det veldig få automatbil­er og elektriske biler på veiene, påpeker Kjellbjørn Vinje, pressesjef i Statens vegvesen. Det vil ta mange tiår før hele bilparken i Norge er skiftet ut.

– Skulle man kreve at alle skal kjøre opp med automatgir, er det mange som ikke kan bruke mamma eller pappas bil. Motorentus­iastene kan glemme bilen på låven, sier Vinje.

Tross høyt salg av automatbil­er var 7,4 prosent av bilparken elbiler ved utgangen av 2018, ifølge Norsk elbilforen­ing. I Oslo er det 12 prosent. I tillegg er det naturligvi­s flere ikke-elektriske personbile­r som har automatkas­se.

– Det er klart at fremvekste­n av elbil og bil med automatgir gjør at flere ønsker å ta lappen med kun automat. Men det er mulig det er et Oslo-fenomen eller byfenomen også, sier Vinje.

Om det tar kortere tid å ta førerkort er han ikke sikker på. Kandidaten­e skal beherske alle sider ved å ferdes hensynsful­lt i trafikken.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway