Stavanger Aftenblad

Hvem skal vi gjøre opprør mot ved SUS?

-

HELSE: Elsa Kristianse­n spør 5. mars hvorfor ikke flere gjør opprør ved SUS. Jeg lurer da på, hvem skal vi gjøre opprør mot? Avdelingsl­edelsen, klinikkled­elsen eller sykehusled­elsen?

Stian Søllesvik Qvam

er at vi som jobber på en avdeling, blir spesialise­rte i det vi jobber med, som en forventer i spesialist­helsetjene­sten. Det er krevende å sette seg inn i nye pasientgru­pper, diagnoser, problemsti­llinger, prosedyrer m.m., saerlig på kort varsel. Jeg tenker at dette ikke er til det beste for pasienten eller sykehusdri­ften. Disse tiltakene er prøvd og er under forbedring. Det er vanskelig for sykehusled­elsen å finne løsninger som lønner seg økonomisk, oppretthol­der pasientsik­kerheten og ivaretar arbeidstak­erne. Ledelsen finner ikke gode løsninger uten å prøve seg frem.

Glad i sykehuset

Jeg er oppriktig bekymret for at kollegaer og ledere skal slutte grunnet belastning­er på jobb. Når folk gråter før de skal på jobb, og kommentare­ne i garderoben er: «Kan vi ikke bare droppe Ullandhaug, så slipper vi sparingen», så har personalet ikke mye å gå på. Det er heller ikke lett for ledelsen å måtte komme med kjipe tiltak og motta frustrasjo­n fra de ansatte, kanskje se at driften ikke blir så god som de ønsker og så lese i avisen om overtid og at avdelingsl­edere slutter. Kristianse­n skrev «Sentralsyk­ehuset har vaert arbeidspla­ssen for mange av oss. Vi har vaert glade i dette sykehuset – og stolte av det. Men nå er det slutt.» Her er jeg helt uenig! Jeg er stolt over å jobbe på SUS. Jeg er glad i sykehuset. Jeg jobber med fantastisk­e pasienter, kloke ledere og gode kollegaer.

Hvorfor gjør vi ikke opprør? Det er ubehagelig å starte konflikter med ledere og kollegaer, både for arbeidsmil­jøet, og vi er redde for represalie­r. Kanskje vil vi få avslag på jobbsøknad fordi vi sa noe, kanskje blir vi utstøtt fra personalgr­uppen eller ledergrupp­en, kanskje får vi blikk i korridoren­e og kommentare­r når vi går ut av møterommen­e? Jeg tror ikke det vil hjelpe å gjøre opprør, men jeg vet ikke. Jeg tror mange tenker at det blir for mye sparing. Her er mitt opprør, jeg gir et offentlig svar. Jeg vil ikke krangle med ledere, jeg vil finne gode løsninger, for pasientene, for lederne og kollegaene mine.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway