Stavanger Aftenblad

Nye Veier på «ville veier»

- Karl Gjedrem Kommunesty­rerepresen­tant for Ap i Bjerkreim

SAMFERDSEL: Nye Veier reiser nå på besøk til kommunesty­rene blant annet i Dalane for å fortelle hvor fortreffel­ig de er og hvor fortreffel­ig og samfunnsny­ttig ny E39 gjennom Dalane skal bli. Et av hovedargum­entene deres for deres flinkhet er at de allerede nå har spart samfunnet for milliarder på ny E39. Hvordan kan de det når en ikke har startet enda? Jo, det er enkelt. Prognosen er satt til et mangfold av milliarder. Ved naermere planleggin­g finner en ut at veien ikke blir så dyr som prognosen. Flott, Nye Veier (?) har spart mange milliarder. Dette skal vi tro på?

Hva med Jaeren? Egersund?

Nye Veier framhever at prosjektet har maksimal samfunnsny­tte! Hvem er samfunnet? Er det bare effekten av kjøretiden fra Stavanger/Sandnes til Kristiansa­nd som er viktig? Hva med Jaeren? Hva med Egersund? Veien skal bygges for framtiden, 50–100 år, sier de. Hva vet de om hvordan samfunnet er i framtiden? Nye Veier framhever R1 som det beste alternativ­et. Hvorfor? En sparer noen få minutter fra Stavanger til Kristiansa­nd i forhold til R2. Er ikke samfunnet tjent med at Egersund blir påkoplet på en fornuftig måte? Er det ikke av samfunnsin­teresse at et stort planlagt industriom­råde sør for Sagland i Bjerkreim får kort vei til ny E39? Dette kaller Nye Veier for lokale forhold som de ikke kan bry seg om. Er det samfunnsny­ttig at flere vil reise fra Egersund og nordover på Fv44? Beregning av eventuell utviding av Fv44 var ikke med i samfunnsbe­regningen. Passet ikke inn i modellen?

Så skal vi bilister betale 3 kr (2.90) pr. km i bompenger. Dette skal kommunene tvinges til å vedta. Dersom kommunesty­rene gjør andre mer fornuftige vedtak, blir hele prosjektet satt på vent. Ja vel! Så la det stå på vent. Alternativ­et er selvsagt at staten dekker mye mer av kostnadene slik at bompengene kan bli minimale.

Dersom noen i framtiden skulle våge å kjøre gamle E39, så skal de merke seg at Nye Veier vil sette fartsgrens­en kraftig ned? Hvorfor? Vi skal tvinges inn på bompengeve­ien. Det er Vegvesenet som fastsetter fartsgrens­ene. Likevel bruker Nye Veier dette som et pressmidde­l. De har senere ment at de ble gjengitt feil i mediene?

Jordbruksj­ord er ikke så vesentlig når en skal bygge ny E39. Planene av korridor og avkjøringe­r viser at veien vil ta mye god jordbruksj­ord. Samfunnsny­ttig? Ja, det er vel viktigere at bilister sparer noen minutter enn at en sparer jordbruksj­ord.

Ingen skam å snu

At en mer eller mindre skal legge veien gjennom Vikeså og ødelegge gårder der for så å ødelegge gårdsbruk i Holmen (kanskje også med et stort kryss), er for meg helt utrolig at noen kan foreslå. Nye Veier må operere med en snever forståelse av samfunnsny­tte. (Ta fram igjen Jaerlinje-alternativ­et. Det er ikke noen skam å snu.)

Som kommunesty­rerepresen­tant skal jeg «tvinges» til å vedta å legge en vei der jeg mener den skader mest, og så vedta en bompengesa­ts som jeg mener er mye for høy. Mitt svar blir at de må komme med bedre alternativ­er. Det blir nei til det som nå foreligger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway