Stavanger Aftenblad

Kunnskap om narkotika nytter

- Pernille Huseby Generalsek­retaer, Actis – Rusfeltets Samarbeids­organ

NARKOTIKA: Arild Knutsen og Thomas Kjøsnes hevder at ungdom vet at narkotika medfører risiko i Aftenblade­t 4. mars. Vi møter likevel stadig på debattante­r som hevder at mange stoffer er naermest ufarlige. Enkelte omtaler narkotiske stoffer nesten som helsekost, som kurerer alt fra kreft og håravfall og gjør deg til et bedre menneske. Ikke alle, ikke flertallet, men noen.

Ungdom har tilgang på uendelige mengder informasjo­n på internett. Ikke alle disse kildene er like pålitelige. Derfor mener vi det har en verdi at ungdom får god og kvalitetss­ikret informasjo­n gjennom skole, helsevesen og offentlige organer. Kunnskap, ikke «fryktbaser­t informasjo­n».

Den amerikansk­e Monitoring the Future-undersøkel­sen viser at ungdoms forståelse av risikoen ved cannabisbr­uk påvirker bruken. Når ungdom oppfatter cannabis som mindre farlig, øker bruken.

En norsk undersøkel­se fant at kunnskap og gode relasjoner til foreldre var de to viktigste faktorene som beskyttet mot å takke ja til cannabis.

Normaliser­ingen av narkotika skaper inntrykk at av bruken er utbredt. Det kan senke terskelen for å prøve selv. Når «alle andre gjør det», så kan det vel ikke vaere så farlig? Derfor er det viktig å vise at narkotikab­ruk slett ikke er normen. Det kan trygge ungdom i beslutning­en om å si nei.

Kunnskap om skadevirkn­inger er også viktig for at ungdom skal forstå hvorfor vi regulerer rusmidler. Vi tror ikke det er nok å bare si til ungdom at de ikke skal gjøre noe, uten å forklare hvorfor. Så er vi selvfølgel­ig helt enig med Knutsen og Kjøsnes i at kunnskap ikke er nok. Men det er en av brikkene som må vaere på plass.

 ?? JAN INGE HAGA ?? «Her er mitt opprør, jeg gir et offentlig svar. Jeg vil ikke krangle med ledere, jeg vil finne gode løsninger», skriver Stian Søllesvik Quam.
JAN INGE HAGA «Her er mitt opprør, jeg gir et offentlig svar. Jeg vil ikke krangle med ledere, jeg vil finne gode løsninger», skriver Stian Søllesvik Quam.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway