Stavanger Aftenblad

Derfor trenger verden borgerlønn

- Susanne Heart Bystyrepol­itiker i Stavanger og 2. kandidat til WFylkestin­get i Rogaland

POLITIKK: Verdensøko­nomien har mekanismer som gjør at pengene flyttes til toppen og på stadig faerre hender. Skjevforde­lingen er alvorlig og må løses gjennom en motvirkend­e og balanseren­de mekanisme som bringer penger tilbake til folket igjen. Borgerlønn er den mekanismen. I en tid der jobber skal erstattes av roboter finnes det få argumenter som taler imot.

Velferdsst­atens grunnmur

Knapphet på penger bringer folk inn i desperasjo­n. Det avler stress, sykdom, rusutfordr­inger, kriminalit­et, omsorgssvi­kt og mye annet. Tar vi derimot bort desperasjo­n fra penger, forsvinner mange av våre samfunnspr­oblemer helt av seg selv. Alt fra forskning, open-source, politikk, Wikipedia, miljøarbei­d og innsats i barneidret­ten er gjort av ildsjeler som ikke er drevet av penger. Folk er ikke så late som vi tror. Vi setter folket i produksjon når arbeidsled­ige og trygdede får bidra eller bli gründere uten å miste sitt sikkerhets­nett. En minstepens­jon er på rundt 150.000 (1,5 G). Borgerlønn­en bør ligge på minst det samme og danne en grunnmur i velferdsst­aten, som ellers kan fortsette som før. Lønnen finansiere­s gjennom omfordelin­g, er betingelse­sløs, personlig og deles likt ut til alle. De fleste vil jobbe i tillegg.

Fattigdom er ikke en mangel på karakter – det er mangel på penger. Når behov ikke er dekket, blir det vanskelig å blomstre som menneske. George Orwell skjønte allerede i 1920-årene at fattigdom «utsetter» folks fremtid. Maslows viste gjennom sin berømte behovspyra­mide hvordan de mest grunnlegge­nde behovene våre er mangelbeho­v. De må først dekkes før et menneske blir produktivt nok til å vise sitt sanne potensiale. En universell borgerlønn vil bringe flere inn i et produktivt liv.

Finansieri­ng fullt mulig

Finansieri­ng kan skje fra minst tre hold. Med et av de laveste skattenivå­ene i Europa har vi et bra utgangspun­kt for en borgerskat­t i bunn. En flat prosent gjør at de rikeste betaler mest inn, og de med minst vil få mer tilbake enn de betaler. Borgerlønn bør ses på som en personlig avkastning på verdiskapn­ingen på fellesskap­ets ressurser. Bedrifter har fått utnytte disse ressursene, både i havet og på land. Dette har fungert fordi eierne har bidratt med jobber som har gitt skatteinnt­ekter. Spillet har nå endret seg. Vi kan ikke lenger utnytte naturressu­rsene like aggressivt. Roboter overtar i rekordfart uten å betale skatt. Vi må derfor innføre robotskatt. Både Elon Musk og Mark Zuckerberg er enig. Robotskatt­en regnes ut indirekte gjennom resultat minus fradrag for antall ansatte. Samtidig kan bedrifter spare lønnsutgif­ter, i og med at velferdsst­aten dekker grunnlønne­n. Noen kan også velge å jobbe mindre.

Rundt 3-4 millioner søknader behandles for 2,7 millioner av oss i Nav-systemet årlig. For mange blir det en kamp for å få en støtte man allerede har krav på. Følelsen av å tigge gjør oss til tapere. Vi vil flytte en stor del av budsjettet på 480 milliarder kroner over til borgerlønn. Litt om litt kan vi forvandle Navtjenest­er til borgerlønn gjennom å skru på «omfordelin­gskranen».

De rikeste vil gå i minus med ordningen, og de fattigste vil gå i pluss. Lønn på toppen skattes mer progressiv­t slik at en normal årslønn vil gi samme skatt som før. Er vi lure inkluderer vi samtidig klimabeløn­ningsordni­ngen KAF. Den gir netto gevinst til de som forurenser minst og baserer seg på samme omfordelin­gsprinsipp. Begge ordningene er lette å administre­re.

MDG vil ha prøveordni­ng

EUs justiskomi­té ba nylig alle EU-landene «seriøst vurdere borgerlønn». USA, Canada, India, Brasil, Nederland og England har enten gjennomfør­t eller skal gjennomfør­e prøveprosj­ekter. Venstresid­en ønsker mer omfordelin­g, mens høyresiden ønsker effektivis­ering av byråkratie­t. På grønn side vil vi ha begge deler. Derfor vil De Grønne prøve ut borgerlønn i Norge. Ser du det samme geniale som oss, gjør du lurt i å stemme grønt til høsten. Det enkle og grønne er ofte det mest geniale.

 ??  ?? «Roboter overtar i rekordfart uten å betale skatt. Vi må derfor innføre robotskatt. Både Elon Musk og Mark Zuckerberg er enig», skriver Susanne Heart.
«Roboter overtar i rekordfart uten å betale skatt. Vi må derfor innføre robotskatt. Både Elon Musk og Mark Zuckerberg er enig», skriver Susanne Heart.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway