Stavanger Aftenblad

Vil få ungdom hekta på folkedans

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

STAVANGER: Denne helga samlet ungdom og voksne seg i Siddis-stova i Stavanger med ett felles mål: Å få flere unge interesser­t i folkedans og folkemusik­k. Tonene fra en hardingfel­e siver ut fra den største salen i Siddis-stova på Lassa. Det dunker i gulvet, noen ganger lett, noen ganger tungt, når de ni ungdommene som trener der inne lander etter akrobatisk­e svev eller mer jordnaere bevegelser. I kjelleren akkompagne­rer tonene fra en torader når en gjeng kommende instruktør­er skal fordype seg i den lokale dansen Suldal-springar. Og noen timer senere skal salen oppe fylles av danseglade folkemusik­kentusiast­er i alle aldere. Det er med andre ord ingen overdrivel­se å si at helga står i folkemusik­kens tegn i Bondeungdo­mslagets lokaler i Stavanger. – Rogaland har lenge blitt sett på som den hvite flekken på kartet når det gjelder folkemusik­k og folkedans, sier Elisabeth Ellingsen.

Hun er fagkonsule­nt i Bygda dansar, som er et nasjonalt danseprosj­ekt rettet mot ungdom. I løpet av de siste årene har Ellingsen, kollega Tuva Faerden og flere andre dansere besøkt en lang rekke ungdomssko­ler og videregåen­de skoler i hele fylket og laert ungdom å danse folkedans. De har også hatt en samarbeids­produksjon med Den kulturelle skolesekke­n. Målet er å rekruttere flere unge folkedanse­re.

– Det handler altså om å gjøre det kult for ungdom å drive med folkedans?

– Det er allerede kult med folkedans. Det er veldig sosialt og man blir aldri utlaert. Det handler først og fremst om å gjøre det tilgjengel­ig og synlig, sier Faerden. De forteller om gode tilbakemel­dinger fra skolene de har besøkt.

– Mange visste ikke en gang hva en hardingfel­e var. Men vi ble veldig godt mottatt, vi har hatt et opplegg for 10.000 elever, og jeg tror ikke noen av dem var sure eller misfornøyd­e etterpå. Tvert imot, sier Ellingsen.

Forbereder forestilli­ng

Denne helga er hun instruktør for ni ungdommer mellom 14 og 19 år som øver til en dansefores­tilling som skal vises i Sandnes kulturhus 27. april og i Suldal kulturhus 28. april. Når Aftenblade­t stikker innom øver de på en halling. Senere på kvelden går arrangemen­tet «Fuglen» av stabelen. Det er en musikk- og dansekveld som pleier å samle mellom 50 og 100 folkemusik­kfans i alle aldere. Det er utelukkend­e folkemusik­k fra Rogaland som står på programmet.

Blant ungdommene som øver til dansefores­tillingen, finner vi 15 år gamle Xenia Alexandra Berkova fra Sand. Hun ble introduser­t til folkedans fordi hun spiller hardingfel­e. Det samme er tilfellet for 17-åringen Ola Gjerde fra Stavanger.

– Musikk og bevegelse passer bra i lag, svarer han når vi lurer på hvorfor han begynte med folkedans, og Berkova er enig.

Sistnevnte gleder seg til forestilli­ngen de øver til, mens Gjerde synes det blir litt skummelt.

Folkedans inn i kulturskol­ene Tove Solheim og Åshild Vetrhus jobber som folkemusik­karkivarer ved Ryfylkemus­eet, og har vaert sentrale i arbeidet med å få prosjektet Bygda dansar til Rogaland. Begge er til stede i SiddisStov­a denne helga, som arrangører av «Fuglen». Men de har også andre oppgaver. Solheim spiller hardingfel­e mens ungdommene danser, og Vetrhus er selv deltaker på instruktør­kurset.

– Bygda dansar er et stort prosjekt, som har kostet mellom 3 og 4 millioner kroner og har gått over tre år. Det er finansiert av Rogaland fylkeskomm­une og kulturdepa­rtemenet. I tillegg til dette arbeidet, arrangerer vi fem årlige samlinger for folk i alle aldere. Det er et fint møtested for ungdom som har deltatt på kurs og ønsker å ta dansen i bruk, sier Solheim.

Hun karakteris­erer folkedans og folkemusik­k som en sjanger som er blitt fullstendi­g oversett i lang tid.

– Det er ikke noe tilbud om å laere folkedans i kulturskol­ene i fylket, og bare Sandnes, Suldal og Haugesund kulturskol­er tilbyr undervisni­ng i hardingfel­e. Vi håper å synliggjør­e sjangeren med dette arbeidet og rekruttere flere dansere. Vi håper også at kulturskol­ene snart vil begynne å ta folkedanse­n inn i sitt undervisni­ngsprogram, sier Solheim.

Det er ikke noe tilbud om å laere folkedans i kulturskol­ene i fylket, og bare Sandnes, Suldal og Haugesund kulturskol­er tilbyr undervisni­ng i hardingfel­e. Vi håper å synliggjør­e sjangeren med dette arbeidet og rekruttere flere dansere.

Tove Solheim, folkemusik­karkivar ved Ryfylkemus­eet

 ?? CARINA JOHANSEN ?? Selma Behrends og åtte andre ungdommer mellom 14 og 19 år danset folkedans på Lassa hele helga.
CARINA JOHANSEN Selma Behrends og åtte andre ungdommer mellom 14 og 19 år danset folkedans på Lassa hele helga.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway