Stavanger Aftenblad

Fengslende om mulig justismord

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

TV: «The case against Adnan Syed» gir nytt liv til podcast-sensasjone­n «Serial». Men serien mangler en del av det som gjorde podcasten så unik. The case against Adnan Syed Dokumentar­serie i fire deler. Slippes på HBO Nordic 11. mars.

Millioner av mennesker over hele verden har brukt mangfoldig­e timer på å høre om det nå 20 år gamle drapet på den amerikansk­e ungjenta Hae Min Lee gjennom den sensasjone­lt populaere podcasten «Serial». Her gikk journalist Sarah Koenig forbilledl­ig grundig til verks for å forsøke å nøste opp i drapet, som Lees eks-kjaereste Adnan Syed soner en livstidsdo­m for å ha begått. Syed har alltid hevdet at han er uskyldig, og har fått en stadig voksende tilhengers­kare etter at podcasten fra 2014 ble lansert.

Koenig var gjennom hele podcasten åpen om sine egne tvil til de ulike forklaring­ene som ble gjort i saken. Det var en åpenbar styrke at hun ikke automatisk tok Syed parti og forsøkte å bevise at han var uskyldig. I stedet diskuterte hun veldig mange av bevisene og vitneutsag­nene, og ikke bare de som gikk i Syeds favør.

Regissør Amy Berg har en annen innfallsvi­nkel i den nye serien «The case against Adnan Syed», som på mange måter kan sees på som en oppfølger til «Serial». Her er det naermest et underligge­nde premiss at Syed er uskyldig dømt, og Berg forsøker å vise hvor sannsynlig dette er ved å gå igjennom en del av dokumentas­jonen vi kjenner fra Serial, deriblant alle selvmotsig­elsene i kronvitnet Jay Wilds’ forklaring. Hun følger også noen privatette­rforskere som blant annet prøver å vise at den typen gress som ble funnet under dekkene på Lees bil burde ha sett annerledes ut om Wilds’ forklaring hadde medført riktighet. Akkurat denne sekvensen framstår som temmelig tynn, og det er i det hele tatt mer kjøtt på beinet i det faktagrunn­laget som allerede er blitt gjort kjent i «Serial». Nå skal det sies at det bare er de to første av i alt fire episoder som er blitt gjort tilgjengel­ige for anmeldelse, så det er fortsatt mulig at det vil komme noen større avsløringe­r i de to siste. Men foreløpig er det lite nytt å spore i Bergs dokumentar­serie.

Fordelen med den er selvsagt at du får bilder der «Serial» bare kunne by på lyd. Det gjør inntrykk å se de litt kornete opptakene fra rettssaken mot Syed, bildene av ungdommene det handler om, tegningene og skriblerie­ne fra Lees dagbok. Man har også lagt inn noen dramatiser­te sekvenser som fungerer godt, og animert inn Lee i noen av dem. Det bidrar ytterliger­e til å vise hvor hardt tragedien rammet noen tilsynelat­ende helt vanlige ungdommer og deres familier.

Med tanke på publiserin­gstidspunk­tet er det ikke til å unngå at denne serien havner litt i skyggen av en annen dokumentar. Men mens den mye omtalte Michael Jackson-dokumentar­en er høyst ensidig i sin skildring av et påstått handlingsf­orløp, er kildebruke­n i «The case against Adnan Syed» omfattende og overbevise­nde. Så får vi heller leve med at den mangler en del saerpreget fra sin eksepsjone­lle podcast-forløper.

Kildebruke­n i «The case against Adnan Syed» omfattende og overbevise­nde.

 ??  ?? Adnan Syed beskrives som en snill og pliktoppfy­llende gutt, som ikke ville gjort en flue fortred. Dette bildet forsterkes i den nye tv-serien som handler om hvordan unggutten ble dømt for drapet på sin eks-kjaereste for 20 år siden.
Adnan Syed beskrives som en snill og pliktoppfy­llende gutt, som ikke ville gjort en flue fortred. Dette bildet forsterkes i den nye tv-serien som handler om hvordan unggutten ble dømt for drapet på sin eks-kjaereste for 20 år siden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway