Stavanger Aftenblad

Stillehavs­østersen invaderer Vestlandet

-

TRUSSEL: Den svartelist­ede stillehavs­østersen har de siste årene spredt seg i rekordfart langs kysten i Sør-Norge. De sylskarpe østersene truer strandliv og økosystem i områdene som blir invadert. Nå ventes det at arten vil etablere seg for fullt på Vestlandet, melder NRK.

Miljødirek­toratet har ved hjelp av nye datamodell­er beregnet områdene hvor denne østersen kan spre seg til. De peker på 25 områder i Rogaland, 16 i Hordaland og ett i Sogn og Fjordane hvor det er sannsynlig at den vil etablere seg permanent.

– Det er bare et spørsmål om tid før stillehavs­østersen vil spre seg nordover, sier seniorrådg­iver Egil Postmyr i direktorat­et.

Stillehavs­østersen er i utgangspun­ktet en fremmed art for norsk natur, og regnes som en trussel mot det naturlige miljøet og økosysteme­ne langs kysten.

– Fremmede arter som stillehavs­østersen er en av de verste truslene mot biologisk mangfold langs kysten vår, sier Postmyr.

Østersarte­n fortrenger andre arter som flatøsters og blåskjell i områdene den etablerer seg i. Den er derfor ført opp på Artsdataba­nkens Fremmedart­sliste i kategorien svaert høy risiko.

I tillegg oppleves stillehavs­østersen som plagsom for mennesker.

– Stillehavs­østersen ødelegger blant annet badestrend­er. Å tråkke på den er som å tråkke på barberblad, sier seniorrådg­iveren.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway