Stavanger Aftenblad

Norge trapper opp kampen mot plast i havet

-

OSLO: Klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen (V) starter denne uken langspurte­n for å få på plass et internasjo­nalt avtaleverk i kampen mot marin forsøpling.

– Skrekkhist­orien er at det vil vaere like mye plast som fisk i havet i 2050. Det må unngås, sier Elvestuen til NTB.

– Vi kjenner ennå ikke effektene av spredninge­n av mikroplast, konstatere­r statsråden.

Torsdag og fredag deltar han på møtet i FNs miljøforsa­mling (UNEA) i Kenyas hovedstad Nairobi. Der skal et forslag Norge har utarbeidet i kampen mot plastforsø­plingen, diskuteres og forhåpentl­igvis vedtas av alle land.

Elvestuen har to hovedmål med vedtaket: Å få på plass strakstilt­ak for å bekjempe den marine forsøpling­en og samtidig sparke i gang en prosess som kan lede til et internasjo­nalt rammeverk.

Han nevner kampen mot plast i havet som en av verdens raskest økende miljøutfor­dringer, sammen med tap av biologisk mangfold, spredning av miljøgifte­r og global oppvarming.

– Selv de mest isolerte øyene i Stillehave­t berøres av plastforur­ensingen, konstatere­r Elvestuen.

Få på plass tiltak

Bakteppet for Nairobi-møtet er et prinsippve­dtak i FN i 2017 om å stoppe all tilførsel av plast til havet. I samme tidsrom har opinionen for alvor våknet, blant annet som følge av grusomme bilder av fisk og fugl med store mengder plast i kroppen.

Den ene delen av det norske forslaget handler om umiddelbar­e tiltak under FNs miljøprogr­am (UNEP). Norge vil opprette et faglig råd som kan vurdere kunnskap om kildene til marin forsøpling og konsekvens­ene av den. Videre foreslås en styrking av UNEPs kapasitet og opprettels­e av en ekspertgru­ppe som kan vurdere fremdrift og hvorvidt delmål nås.

Elvestuen nevner forbud mot engangspla­st, ansvarligg­jøring av fiskeriind­ustri, kompetanse­bygging i utviklings­land og bedre avfallshån­dtering som mulige tiltak.

– Det er ingenting i veien for lokale tiltak samtidig med at prosessen går videre for å få på plass et globalt rammeverk, sier Elvestuen.

 ?? TORE MEEK / NTB SCANPIX ?? Den svartelist­ede stillehavs­østersen har de siste årene spredt seg i rekordfart langs kysten i Sør-Norge.
TORE MEEK / NTB SCANPIX Den svartelist­ede stillehavs­østersen har de siste årene spredt seg i rekordfart langs kysten i Sør-Norge.
 ?? NTB SCANPIX ?? Klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen (V) vil jobbe for å få på plass et internasjo­nalt rammeverk for kampen mot marin forsøpling.
NTB SCANPIX Klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen (V) vil jobbe for å få på plass et internasjo­nalt rammeverk for kampen mot marin forsøpling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway