Stavanger Aftenblad

Fristelsen

- Kian Reme

Jesus ble så av Ånden ført ut i ødemarken for å bli fristet av djevelen. Han fastet i førti dager og førti netter og ble til sist sulten. Da kom fristeren til ham og sa: «Er du Guds Sønn, så si at disse steinene skal bli til brød!» Jesus svarte: «Det står skrevet: Mennesket lever ikke av brød alene, men av hvert ord som kommer fra Guds munn.» Matt 4,1-4

Fristeren lokket også med undergjern­inger og rikdom. Den russiske forfattere­n Fjodor Dostojevsk­i tok utgangspun­kt i denne teksten i «Brødrene Karamasov». Her dikter han at Jesus kom tilbake til jorden, til Sevilla på 1400-tallet da kjetterbål­ene flammet. Han fortsatte sine gjerninger og ble snart arrestert og forhørt av Inkvisisjo­nen. Han blir kritisert for at han ikke tok imot tilbudene fra «Den store Ånd i ørkenen», men at Kirken nå har korrigert disse feilene. Kirkens makt over brødforsyn­inger, undergjern­inger, relikvier og gods og gull sikrer nå Guds makt på jord, forklarer Stor-inkvisitor­en, før han dømmer Jesus til døden – igjen.

Hvilke fristelser møter vi i vår tid? Brødfriste­lsen i dag handler om å holde oppe et overdreven­t forbruk som truer klima og befester fattigdom. Mirakelfri­stelsen i dag handler om billige triks på TV for å lokke penger ut av folks elendighet. Gullfriste­lsen i dag handler om urettferdi­g fordeling. I disse fastetider oppfordres til å søke Guds hjelp og motstå det som bryter oss ned.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway