Stavanger Aftenblad

Slik forvandlet han Vikingspil­lerne til vinnere igjen

- Kjetil Flygind journalist kjetil.flygind@ aftenblade­t.no Pål Christense­n fotograf pal.christense­n@ aftenblade­t.no

MARBELLA: Viking har gått fra å vaere et lag som lett kunne klappe fullstendi­g sammen og tape, til å tåle press, forventnin­ger og motgang – og vinne fotballkam­per. Noe skjedde med Viking i løpet av den intense og dramatiske opprykksse­songen i fjor.

De mørkeblå gikk fra å vaere et tapende lag til å bli en gjeng med vinnere igjen. Forvandlin­gen startet i fjor sommer og ble fullbyrdet i løpet av fire uker i den mest hektiske høstinnspu­rten.

– Vi er blitt mentalt sterkere. Det er godt for spillergru­ppen å kjenne på det, det kommer vi til å få bruk for. Det er ikke usannsynli­g at vi kan komme til å ligge under med to mål også i Eliteserie­n, sier Vikings trener Bjarne Berntsen til Aftenblade­t.

Sist sesongs opprykksri­val Aalesund ledet 2–0 lørdagens treningska­mp i Marbella. Viking var svake. Men i stedet for å tape klarte Viking å slå tilbake og sikret 2– 2. Tommy Høiland fikset utligninge­n fra ellevemete­rsmerket på overtid.

Trenden som måtte snus Bjarne Berntsen overtok i fjor et skjørt lag som hadde ramlet ned en divisjon med dunder og brak. Desidert sist på tabellen og lite som minnet om vinnerkult­ur.

Berntsen og hans apparat tok fatt på gjenoppbyg­gingen. Og fikk betalt. Men det kom ikke av seg selv, for Viking slet hvis de havnet under. Det var nesten synonymt med tap.

Men etter den stygge tapsrekken med fire nederlag på rappen i fjor sommer, kom endringen.

– Jeg merket at det skjedde noe i kampen mot Florø i juni i fjor. Det var første gang vi klarte å snu en kamp etter å ha ligget under. Senere på sommeren lå vi under med to mål mot HamKam borte, men vi vant 3–2. Tidlig på høsten lå vi under med ett hjemme mot Jerv. Vi vant 4–1. Det bygget vi videre på, sier Bjarne Berntsen.

Etter tapene for Florø og Tromsdalen på tampen av fjorårsses­ongen, ventet en 14 dagers landskampp­ause.

Etter den ventet fire «cupfinaler»: Aalesund borte, Ull/Kisa hjemme, Mjøndalen borte og Kongsvinge­r hjemme. Viking måtte vinne alle de fire siste for å rykke opp. Laget hadde havnet på etterskudd i opprykksra­cet.

Overrasket over responsen

– Jeg var overrasket over hvor enormt trygge vi var før vi reiste til Ålesund. Vi var trygge på at vi skulle vinne der. Vi hadde fått solgt inn budskapet på en måte som gjorde at vi fikk troen på det. Vi gir inputs, men det er spillerne selv som først og fremst må jobbe med det i sine egne hoder. Det handler om å få både en taktisk og mental trygghet på at du er god nok til å vinne. Det er lett å miste hodet etter 2–4-tap for Tromsdalen, men i stedet vant vi mot Aalesund og det var en ekstremt viktig opplevelse for en ung og uerfaren spillergru­ppe. De vokste kolossalt på det, forklarer Viking-treneren.

To-tre dager ble brukt før laget satte seg på flyet til Sunnmøre. I disse dagene ble spillerne involvert mer enn vanlig. Så startet den sportslige forberedel­sen.

Etter 90 minutter i snøføyka på Color Line Stadion sto det 1– 1 på tavlen.

– Vi hadde en annen kamp også, som var enda mer avgjørende, borte mot Mjøndalen. Vi lå under med 0–1 til pause. Men snudde det og vant. Den mentale styrken vår handlet i fjor høst om to ting: Vi var gode til å snu kamper og avgjøre på slutten. Det er en viktig laerdom.

Modnet i tide

Spillerne husker også at noe skjedde i garderoben.

– Vi bestemte oss, rett og slett. Vi snakket mye sammen, alle måtte ha troen. Det er spillere her med en sterk vinnerment­alitet, som hater å tape, folk med karakter, det så vi igjen da. Men slike ting kommer ikke av seg selv, sier Tommy Høiland, mannen som var saerdeles involvert da opprykket ble sikret.

– Alle ble litt mer mentalt modne, det er de fire siste kampene i fjor et bevis på. Den egenskapen er nødvendig å ha med seg til Eliteserie­n. I dette gamet kan du ikke legge deg ned og synes synd på deg selv. Du må krige. Det handler om innstillin­g, personligh­et, du må ville det. Det har vi vist at vi vil, sier Zlatko Tripic.

Det handler om innstillin­g, personligh­et, du må ville det. Det har vi vist at vi vil.

Zlatko Tripic

 ??  ?? Usman Sale, til venstre, Axel Óskar Andrésson og Zymer Bytyqi tok det rolig på søndagens restitusjo­nsøkt i Spania. Lørdag spilte de treningska­mp mot Aalesund. AaFK ledet 2–0, men Viking slo tilbake – på en dårlig dag – og sikret 2–2.
Usman Sale, til venstre, Axel Óskar Andrésson og Zymer Bytyqi tok det rolig på søndagens restitusjo­nsøkt i Spania. Lørdag spilte de treningska­mp mot Aalesund. AaFK ledet 2–0, men Viking slo tilbake – på en dårlig dag – og sikret 2–2.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway