Stavanger Aftenblad

Ruster opp Preikestol­en for 3,5 millioner kroner

- Tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

FORSAND/STRAND: Stiftelsen Preikestol­en investerer 3,5 millioner kroner for å heve turistattr­aksjonen ytterliger­e. Det installere­s trafikktel­lere, stiene skal forbedres og det brukes penger på en ny generalpla­n.

Tor Inge Jøssang

– Vyene? Vi skal lage en langsiktig plan for utvikling av Preikestol­området. Ikke tivoli. Målet vårt er ikke at turisttraf­ikken skal doble seg, eller at det skal komme mye mer folk. Vårt fokus er å spre trafikken, både gjennom døgnet og utover året. Vi ønsker derfor å utvikle vintertilb­udet. Utover dette vil jeg ikke vaere konkret. Nå skal vi lage et mulighetss­tudium og en ny områdeplan, som skal konkretise­re planene. I dette arbeidet skal vi ha med Strand kommune, sier Helge Kjellevold, daglig leder i Stiftelsen Preikestol­en med tanke på at Preikestol­en overføres fra Forsand til Strand i 2020.

I 2018 passerte fjellknatt­en for første gang 300.000 besøkende, en økning på 7 prosent fra 2017. Hittil er antallet besøkende beregnet ut fra antallet parkerte biler. Parkerings­inntektene var 12,3 millioner kroner i 2018, resultatet 3,6 millioner kroner. Nå installere­s trafikktel­lere, som skal registrere helt nøyaktige besøkstall.

Digital satsing 700.000 kr.

– For å spre trafikken trenger vi gode digitale løsninger. Vi har akkurat lansert en ny nettside preikestol­en365.no, som er koplet mot Facebook. Her legger vi blant annet ut varsler om trafikk i stien, råd om bekledning og kapasitet på parkerings­anlegget. Neste steg er at nettsiden kan hente inn opplysning­er om hva gjestene våre synes om turen, hvordan de reiser, hvor de oppholder seg. Vi må finne ut hva de er på jakt etter og hvordan de tenker, sier Kjellevold.

Trafikktel­lere skal installere­s i stien, blant annet for å kunne se sammenheng­en mellom trafikk, vaerdata og opplevelse, for eksempel klager på kø. Ut fra disse opplysning­ene skal Stiftelsen prøve å styre besøket gjennom de nye in- formasjons­systemene. Trafikktel­ler på den nye traséen mellom Refså kai og Preikestol­en Fjellstue er også inne i denne planen.

Ny sti fra Refså kai 600.000 kr. I 2018 ble Refså kai ved Lysefjorde­n utbedret. Den kopler Preikestol­en med båtrutene på Lysefjorde­n, og Kjerag. 2019 blir første år kaien er i drift og Stiftelsen merker stor interesse fra kommersiel­le aktører som ønsker å benytte kaien. Denne stien skal tilrettele­gges og skiltes.

Krogebekkm­yra 1,2 millioner De siste årene har det vaert brukt mye ressurser på å bygge ut stien til Preikestol­en ved hjelp av sherpaer. Over Krogabekkm­yrå går stien på noen gamle jernbanesv­iller, som om høsten ofte står under vann. Her legger det seg is om vinteren. I tillegg er stien litt smal og en flaskehals.

– Svillene er utslitt, stien er hullete og farlig. Vi ønsker å utvikle dette partiet til en opplevelse som beriker turen til Preikestol­en. Det kan vaere i form av fin arkitektur, plassering i landskapet, kanskje en stillesone, sier Kjellevold.

Ny områdeplan 600.000 kr. Stiftelsen Preikestol­en er i ferd med å overta parkerings­anlegget fra Stavanger turistfore­ning. Det skal brukes 600.000 kroner på en områdeplan for å utvikle startpunkt­et på en publikumsv­ennlig måte. Stikkord er logistikk, informasjo­n, velkomstse­nter, skilting, sikkerhet og helårstraf­ikk.

– Områdeplan­en skal samkjøres med de nye kjøperne av Preikestol­en Fjellstue, slik at området får en helhet som en internasjo­nal attraksjon som Preikestol­en fortjener. Denne områdeplan­en skal sikre at vi i årene framover jobber etter en langsiktig og baerekraft­ig plan, opplyser Kjellevold.

I tillegg skal Stiftelsen bruke 400.000 kroner til sertifiser­ing som Nasjonal Turiststi.

Vi har akkurat lansert en ny nettside preikestol­en365.no, som er koplet mot Facebook. Her legger vi blant annet ut varsler om trafikk i stien, råd om bekledning og kapasitet på parkerings­anlegget.

Helge Kjellevold, daglig leder i Stiftelsen Preikestol­en

 ?? TOR INGE JØSSANG ?? Over Krogabekkm­yrå går stien på noen gamle jernbanesv­iller. Dette er et område som om høsten ofte står under vann. Her skal stien utbedres for 1,2 millioner kroner.
TOR INGE JØSSANG Over Krogabekkm­yrå går stien på noen gamle jernbanesv­iller. Dette er et område som om høsten ofte står under vann. Her skal stien utbedres for 1,2 millioner kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway