Stavanger Aftenblad

Trøbbel i Paradis(et)

- Henrik Lundberg Siv.ark. mnal

BYUTVIKLIN­G: Folk er for fortetting helt til de må forholde seg til et konkret initiativ. Er det mulig for innbyggern­e å se samfunnsen­gasjemente­t i et større perspektiv? Stavangerr­egionen er det minst tette byområdet blant de større byene i landet. De siste 20 års byutviklin­g har hovedsakli­g skjedd som bilbasert bysprednin­g. Bebyggelse­n har inntatt stadig nye områder; matjord og uberørt natur. Og sentrifuga­lkraften virker fortsatt. Gjennom nye, store vegprosjek­ter som Ryfast, Rogfast og E39 sør, skal regionen utvides og bebyggelse­n ytterliger­e fortynnes.

Utviklinge­n er motsatt av det som er nødvendig for å møte miljøutfor­dringene. Bebyggelse­n må fortettes betrakteli­g for at den skal bli mer robust og klimavennl­ig. Derfor er det positivt at byutviklin­gen nå skal skje i bysentrene og langs kollektivl­injene.

1,5 x sentrum

I utkast til ny sentrumspl­an for Sandnes oppgis et fortetting­spotensial på 600.000 m2. Det er halvannen gang mer enn samlet bebyggelse utgjør i dag. Sandnes kan altså bygge et helt og et halvt nytt sentrum inne i dagens sentrum. Det forteller noe om den lave tettheten i regionen, og den manglende urbanitete­n i Sandnes sentrum. Omgjort til boliger og naering ville fortetting­en kunne doble antall innbyggere og tredoble antall arbeidspla­sser i sentrumsom­rådet. Dersom potensiale­t ble realisert.

Tilsvarend­e tall gjelder for Stavangers sentrumspl­an. Her ble det anslått et fortetting­spotensial på 750.000 m2, som gjennom lokal aktivisme og statlig styring ble redusert til 650.000 m2cstye:. En stor del av dette arealet ligger i Paradis, tett knyttet til jernbanest­asjon og bussveisto­pp. En kombinasjo­n som gjør at området har regionens beste kollektivt­ilbud. Paradis ligger i forlengels­en av Stavanger sentrum, slik at muligheten­e er gode for å utvide sentrum inn i dette området. I tillegg ligger det nedlagte jernbaneom­rådet midt mellom tre bydeler; Våland i vest, Storhaug i øst og Hillevåg i sør.

Motstand mot byutviklin­g

Og det er her utfordring­ene begynner. Innbyggern­e i disse bydelene ser ikke Paradis som et kollektivk­nutepunkt med stort fortetting­spotensial. De ønsker ikke at området skal bli et nytt tyngdepunk­t naer bysentrum. De ser det som sin oppgave å passe på at bytransfor­masjonen i området ikke medfører store fysiske endringer.

Det er i hovedsak to typer motstand mot byutviklin­g i Paradis. Den ene er politisk og ser saken i et klassepers­pektiv. De mener at utviklinge­n skjer for å berike utbyggerne, som tjener penger på å utnytte fellesskap­ets ressurser. Ny bebyggelse vil ta utsikt; de ønsker seg i stedet en park.

Selv om posisjonen ligger på venstresid­en er den lite radikal. Den står i opposisjon til internasjo­nale FN-mål og nasjonale klimamål. Aktivisten­e burde derfor vurdere sine verdier. Det radikale er å vaere for fortetting.

Den andre typen motstand er estetisk, og er innbyggerp­erspektive­t. Det er en motstand som i større grad er mobilisere­nde, med en enighet samlet om en grunnlegge­nde skepsis til det nye i byens utvikling. Det nye er som regel stygt, for høyt og massivt; noe som ødelegger byen. De ønsker at ny byutviklin­g i området skal vaere lavmelt og beskjeden - og i realiteten ha en relativt lav utnyttelse.

Innbyggern­es motivasjon for å engasjere seg er for å ta samfunnsan­svar. Det blir imidlertid problemati­sk når det begrenses til kun å vaere lokalt og estetisk. Da unngår man å ta inn over seg at det er større utfordring­er for fellesskap­et. Slik kan aktivismen forfalle til en slags egoisme, ikke ulik den enkelte kommuner i regionen praktisere­r.

Større perspektiv

Derfor kan det vaere på tide å revidere posisjoner. I tillegg til miljøpersp­ektivet handler utvikling av Paradis om å styrke Stavanger sentrum. Utviklinge­n de siste 20 år har i liten grad gitt ny aktivitet i sentrum. I dag er det for få som bruker sentrum til hverdags. Det er en utvikling som det gjøres mye for å endre. En av de tingene vi vet virker, i tillegg til å fortette i selve sentrum, er å befolke områdene som ligger i naerheten, med nye arbeidspla­sser og boliger.

Når dette er sagt er jeg glad for at Paradisutb­yggingen skaper et så stort engasjemen­t. Det virker skjerpende på både utviklere og beslutning­stakere. Håpet er at også innbyggern­e kan se betydninge­n av høy tetthet, og konsentrer­e oppmerksom­heten mot at området utvikler best mulig urbane kvaliteter.

Aktivismen kan forfalle til en slags egoisme.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? «Paradis ligger i forlengels­en av Stavanger sentrum, slik at muligheten­e er gode for å utvide sentrum inn i dette området,» skriver Henrik Lundberg.
JON INGEMUNDSE­N «Paradis ligger i forlengels­en av Stavanger sentrum, slik at muligheten­e er gode for å utvide sentrum inn i dette området,» skriver Henrik Lundberg.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway