Stavanger Aftenblad

Kapitalism­en 2.0

- Harald Birkevold journalist

KOMMENTAR: Kapitalism­en er nødt til å fornye seg.

Kan vi laere noe av det norske oljeeventy­ret? •15 prosent av befolkning­en i USA, kapitalism­ens høyborg, lever i dag under den offisielle fattigdoms­grensen. Hvis vi ser isolert på barn under 18 år, øker andelen til 20 prosent.

•320.000 mennesker i Storbritan­nia lever på gata. I Spania er arbeidsled­igheten blant unge under 25 år over 50 prosent.

•Planter, insekter og dyr utryddes nå 1000 ganger raskere enn det som har vaert normen på jorda de siste 65 millioner årene.

•Tilgangen på vann og mat ventes å bli akutt forverret for flere milliarder mennesker, og klimaendri­ngene som nå merkes over hele verden vil forverre denne situasjone­n i noen av verdens mest folkerike områder.

•Verdens befolkning ventes å nå 10 milliarder mennesker innen 2050 (i dag er den ca 7,5 milliarder).

Fra seier til seier

Dette er noen harde fakta nesten 75 år etter andre verdenskri­g, og etter en periode hvor "kapitalism­en har gått fra seier til seier", som det heter. Og kapitalism­en kan vitterlig slå i bordet med resultater. Kapitalism­en har gjort naturressu­rser og intellektu­elle ressurser (teknologi) om til verdier som kan måles og deles. Penger. Pengene har blitt fordelt (riktignok svaert ujevnt) utover befolkning­en, og dette har i sin tur gjort folk i stand til å forbedre livene sine.

Det er relativt sett faerre fattige i verden. Folk er bedre utdannet og har bedre helse. Kvinner føder faerre barn, og de barna som blir født, vokser stort sett opp. Revolusjon­erende teknologi innenfor informasjo­n, helse og transport har endret verden, noen ganger til det bedre. Kapitalism­en har bidratt til dette.

Når alt rakner

Men kapitalism­en har også bidratt til den sørgelige listen overfor, en liste som selvsagt enkelt kunne ha blitt gjort mye, mye lengre. Løftet om mer velstand til alle er brutt. Taperne blir mer og mer synlige. Miljøet bryter sammen. Problemene med dagens globale, kapitalist­iske modell er nå så påtrengend­e at det egentlig bare er solide ideologisk­e skylapper som kan hindre noen i å se dem.

Akkurat nå eies 70 prosent av verdens børsnotert­e aksjer, med andre ord mesteparte­n av de betydelige selskapene i verden, av finansinst­itusjoner. Altså fond, banker og liknende. For eksempel det norske oljefondet.

Det betyr at 70 prosent av aksjene i verdens selskaper eies av institusjo­ner som ikke har noen form for direkte tilknytnin­g til virksomhet­en selskapene driver. De vil bare ha profitten.

Olje og oljepenger

Statens pensjonsfo­nd utland, som oljefondet egentlig heter, rystet verdens aksjemarke­der for noen dager siden, da fondet etter lang betenkning­stid valgte å selge seg ned i oljeselska­per som ikke viser tegn til å ville forsøke å bidra til en omlegging til en mer klimavennl­ig energibruk.

Mange vil synes at dette er i overkant dobbeltmor­alistisk, selv til Norge å vaere. Oljefondet eksisterer jo ene og alene fordi Norge er en stor eksportør av råolje og naturgass. Men her opptrer oljefondet akkurat som slike ansiktsløs­e aktører alltid gjør. Finansiell­e investorer veier risiko opp mot muligheten for fortjenest­e. Oljefondet mener at rene oljeaksjer nå innebaerer en for høy risiko. Derfor selger det seg ned.

Den norske kapitalism­en

Den viktigste grunnen til at det norske oljefondet er så stort, er at oljeselska­pene i Norge betaler mye for å få lov til å tjene penger på ressurser som tilhører alle nordmenn. 78 prosent skatt betaler de på fortjenest­en sin. I tillegg kommer Statens direkte andel i feltene, samt utbytte fra Equinor.

Den norske oljepoliti­kken er noe annet enn den robotaktig­e, uinteresse­rte finanskapi­talismen. Den har, gjennom en bevisst og konsistent opptreden gjennom en hel generasjon, skapt en rik stat i tillegg til mange rike enkeltpers­oner.

Hvorfor tenker vi så ulikt om andre som utnytter fellesskap­ets ressurser? Hvorfor er havbruksna­eringen ikke underlagt tilsvarend­e regler? Noen av verdens største privatform­uer de siste årene er skapt i norske oppdrettsf­amilier. De beslaglegg­er store arealer, de forurenser. De utnytter en knapp ressurs (våre rene fjorder) og oppnår en eventyrlig avkastning på den. Hvorfor tvinger vi dem ikke til å betale mer tilbake til fellesskap­et?

Vindkraft-baronene langs kysten, hvorfor er det rimelig at en håndfull grunneiere og investorer skal bli søkkrike på å selge ut og rasere norsk villmark til fordel for utenlandsk­e selskaper? Hvorfor forlanger vi ikke at de skal legge igjen mer - mye mer - her hjemme?

Synk eller svøm

Kapitalism­en må endres dersom den skal overleve. For uten et marked dør den. Hvis ressursene tørker inn, hvis miljøet endres så mye at det ikke kan holde mange nok i live, ramler den kapitalist­iske vekststrat­egien sammen som et korthus.

Naerhet mellom bedriften og eierne, sammen med en mye mer aktiv politikk for å sikre at verdiskapi­ngen kommer flest mulig til gode, kan vaere en god medisin mot de mest destruktiv­e sidene av kapitalism­en, men en slik strategi vil møte knallhard motstand fra de rettroende og de rike.

Aktive og naere eiere, enten de er private eller de represente­rer det offentlige, er bedre rustet til å ta langsiktig­e valg. Paradigmet om vekst for enhver pris og profitt framfor alt er nødt til å stå for fall. Fordi det truer med å spise seg selv opp fra innsiden.

(Kilder: Forbes.com, ft.com, Eurostat, The Economist, nbim.no)

Den norske oljepoliti­kken er noe annet enn den robotaktig­e, uinteresse­rte finanskapi­talismen

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Byggingen av Troll-plattforme­n, som ble slept ut av Boknafjord­en i mai 1995, er en av de store teknologis­ke bragdene i verden. Norge har blitt et rikt land ved å temme den globale kapitalism­en og sørge for at fellesskap­et tjener mest på fellesskap­ets ressurser. Når kapitalism­en nå er i krise, kan verden laere noe av den norske modellen?
PÅL CHRISTENSE­N Byggingen av Troll-plattforme­n, som ble slept ut av Boknafjord­en i mai 1995, er en av de store teknologis­ke bragdene i verden. Norge har blitt et rikt land ved å temme den globale kapitalism­en og sørge for at fellesskap­et tjener mest på fellesskap­ets ressurser. Når kapitalism­en nå er i krise, kan verden laere noe av den norske modellen?
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway