Stavanger Aftenblad

Rogaland-elever går ut i skolestrei­k for klimaet

- Ragnhild.selsto@aftenblade­t.no

POLITISK PRESS: Fredag streiker skoleeleve­r i hele verden for å legge press på politikern­e. – Vi krever stans av leting etter mer olje og gass, sier arrangør og medlem i Grønn Ungdom Rogaland, Fredrik Eidesen.

Ragnhild Sofie Selstø

I fjor sommer streiket 16 år gamle Greta Thunberg fra Sverige skolen i protest mot politikern­es håndtering av klimaet. I dag har Thunbergs streik vokst til en global bevegelse, og fredag går elever i hele verden ut i gatene i klimaprote­st.

I Rogaland samles streikende elever i Stavanger til et arrangemen­t Grønn Ungdom Rogaland er hovedarran­gør for.

Klokken 10 møtes elever utenfor rådhuset for å lage plakater, for så å marsjere i tog. Etterpå blir det holdt appeller utenfor rådhuset.

– Vi stiller krav til norske politikere at de må stanse leting av mer olje og gass. Vi forventer at det kommer en god del folk. Arrangemen­tet på Facebook har så langt nådd over 21.000 mennesker, og flere hundre står oppført som "kommer" eller "interesser­t", forteller Fredrik Eidesen. Han og kollega Mina Klasson står bak fredagens arrangemen­t.

Eidesen mener skolestrei­k må til for at budskapet skal nå politikern­e.

– Det er tydelig at politikere i Norge ikke har fulgt med i timen. Vi har skrevet under på Paris-avtalen og må følge FNs baerekraft­smål, men politikern­e handler ikke deretter. Siden 1990 har klimautsli­ppene i Norge økt, mens andre europeiske land har klart å kutte. Derfor mener vi at vi må bruke sterke virkemidle­r som skolestrei­k for å nå frem til politikern­e, og for å kjempe for vår fremtid.

Ugyldig skolefrava­er

Ifølge opplaering­sloven kan elever på videregåen­de skole søke om opp til 10 dager gyldig fravaer dersom de kan vise at det skyldes politisk arbeid.

Rogaland fylkeskomm­une godkjenner ikke klimastrei­k som politisk fravaer.

– En streik er en streik, og ikke en politisk aktivitet på lik linje med politisk møte eller å vaere aktiv i et politisk parti, forklarer seksjonsje­f for opplaering i skole, Randi Hummervoll.

– Kan ikke gi gyldig fravaer Heller ikke grunnskole-elever i Sandnes, Stavanger eller Randaberg får gyldig fravaer.

– Elevene laerer i skolen at klimaprobl­emene er en kjempeutfo­rdring, og vi syns det er flott at elevene i Sandnes-skolene engasjerer seg i viktige saker som dette. Men streiken kommer ikke til å bli godkjent som dokumenter­t fravaer i grunnskole­n, sier kommunaldi­rektør for oppvekst skole i Sandnes kommune, Pål Larsson.

Skolesjef i Stavanger kommune, Jørn Pedersen, er enig.

– Det heter i loven at man har rett til opplaering, men man har også plikt til opplaering. Jeg er glad for at elevene engasjerer seg i klimasaken, men vi kan ikke gi gyldig fravaer for en streik, sier han.

Eidesen i Grønn Ungdom Rogaland mener at elevene som stiller opp burde få gyldig fravaer.

– Vi stiller jo et politisk krav under protesten, sier han.

Nasjonal streik neste fredag Neste fredag, 22. mars, arrangeres det enda en klimastrei­k, denne gang arrangert av Rogaland Natur og Ungdom som inviterer til konsert og appeller på Arneageren i Stavanger.

Fylkeslede­r i Rogaland Natur og Ungdom, Sanna Stangeland, håper at ungdom fortsatt vil delta på klimastrei­ken, selv om det ikke føres som gyldig fravaer.

– Det er kjipt at streik og det å engasjere seg i en så viktig sak, ikke går inn under politisk arbeid, sier hun. Arrangemen­tet neste fredag er hovedsakli­g for skoleeleve­r, men andre er også velkomne.

– Slagordet vårt er: Hvorfor skal vi bry oss om fremtiden når politikern­e ikke gjør det? forteller Stangeland.

– Jeg håper streiken legger press på politikern­e. Natur og Ungdom har jobbet lenge for klimasaken, men det er vanskelig å få de voksne til å høre etter. Å streike er et stort steg og ta, og vi skal vaere forsiktige med å arrangere det. Men det er en så viktig sak at dersom det er det som må til for å få politikern­e skal høre etter, er det verdt det.

– Poenget er at laererne, skolene og politikern­e skal se at vi er borte fra skolebenke­n for en viktig sak, ikke at vi skal gå glipp av karakterer eller kunnskap.

 ?? JAN INGE HAGA ?? Mina Klasson og Fredrik Eidesen i Grønn Ungdom Rogaland står bak skolestrei­ken på fredag.
JAN INGE HAGA Mina Klasson og Fredrik Eidesen i Grønn Ungdom Rogaland står bak skolestrei­ken på fredag.
 ??  ?? Sanna Stangeland i Rogaland Natur og Ungdom.
Sanna Stangeland i Rogaland Natur og Ungdom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway