Stavanger Aftenblad

Tvang kan hjelpe rusmisbruk­ere

- Thomas Ergo thomas.ergo@aftenblade­t.no

TVANG: Flere tunge rusmisbruk­ere som er blitt tvangsinnl­agt av kommunene, forteller at innleggels­en hjalp dem videre i livet. Men kommunene benytter seg sjelden av denne typen tvang.

Tove M.E. Bjørnå

– Denne formen for tvang kan redde liv. Men dessverre er den lite kjent blant kommunene, sier Adrian Razvan Pasareanu.

Han er del av et forskertea­m som for første gang i Norge har undersøkt hvordan det har gått med rusmisbruk­ere som har blitt tvangsinnl­agt for undersøkel­se og behandling. Forskerne fulgte 202 pasienter fra det øyeblikket de ble lagt inn til seks måneder etter at de ble skrevet ut. y 137 av pasientene la seg inn frivillig. 65 ble tvangsinnl­agt av kommunen de bodde i. y 123 av pasientene svarte på spørsmål seks måneder etter innleggels­en: 58 prosent av pasientene fortalte at de hadde fått forbedret livskvalit­et, dette uavhengig av om de var blitt frivillig innlagt eller tvangsinnl­agt. – Tre av fire pasienter var i ettertid positive til at de var blitt behandlet med tvang, sier Pasareanu, til daglig overlege ved et distriktsp­sykiatrisk senter, og som i januar tok doktorgrad­en på hvordan det gikk med pasientene i studien.

En fjerdedel av pasientene var blitt avholdne. Ingen av pasientene rapportert­e å ha blitt dårligere etter behandling­en.

– Alternativ­et til tvangsinnl­eggelse for disse pasientene er ikke frivillig behandling. Det er som oftest ingen behandling, sier Pasareanu.

Kommunens mulighet

Noen rusmiddela­vhengige er så nedkjørte at de vanskelig kan ta standpunkt til innleggels­e eller medvirke til å komme i behandling, påpeker forskertea­met i en ny fagartikke­l i Legeforeni­ngens tidsskrift. I dag har verken fastlegen eller sykehusleg­er mulighet til å tvangsinnl­egge disse pasientene. Det kan imidlertid kommunens omsorgstje­neste, i praksis helse- og sosialkont­oret eller Nav.

Det er helse- og omsorgstje­nesteloven­s §10–2 som åpner for at kommuner kan tvangsinnl­egge en person til behandling på institusjo­n i inntil tre måneder. Tvangen kan iverksette­s dersom rusmisbruk­et setter vedkommend­es fysiske og psykiske helse i fare, og andre hjelpetilt­ak ikke virker. Mens psykiatrie­n er nødt til å skrive ut en tvangsinnl­agt pasient som har kommet til hektene og er samtykkeko­mpetent, gjelder andre regler for kommunene. De har lov til å tvangsinnl­egge rusmisbruk­eren selv om vedkommend­e er samtykkeko­mpetent. Å vaere samtykkeko­mpetent betyr i praksis å vaere i stand til å ta informerte valg på egne vegne.

Sverige foran

En svakhet ved undersøkel­sen er at antallet tvangsinnl­agte etter helse- og omsorgstje­nesteloven er relativt få. Dette henger sammen med at det årlig ikke tvangsinnl­egges mer enn rundt 150 personer etter denne paragrafen, påpeker forskerne. Det utgjør under 2 prosent av pasientene som hvert år innlegges på rusfeltet.

Men forskerne påpeker at liknende funn er gjort i svenske studier. Der har 30 prosent av pasientene redusert rusmisbruk ett år etter å ha blitt tvangsinnl­agt. 9 prosent blir rusfrie. I Sverige blir rundt 900 pasienter med ruslidelse­r tvangsinnl­agt årlig med grunnlag i sosiallove­n.

– Loven i Norge tar ikke hensyn til at ruslidelse­r rammer også pårørende og hele familier. I Norge kan ikke pårørende gjøre noe. Men i Sverige kan en pasient bli innlagt på tvang dersom rusmisbruk­et ødelegger for de naermeste, sier Pasareanu.

Siw og tvang

I reportasje­n «Gi meg litt lykke før jeg dør» kommer det fram at Siw ble tvangsinnl­agt på psykiatris­k 30 ganger på 15 år etter rusutløste psykoser. Hver gang hun klarnet til, ble hun skrevet ut. Dette fordi hun ikke lenger var psykotisk, og det ikke lenger var lovlig å holde henne tilbake på sykehuset med tvang. Når hun hadde klarnet til, var hun samtykkeko­mpetent. Og hun bestemte selv om hun ville takke ja til videre innleggels­e – eller dra hjem til sin kommunale leilighet, noe som innebar fortsatt tung rusing, prostitusj­on og risiko for å bli utsatt for vold.

Hun valgte alltid det siste. Én gang skal det ha blitt diskutert å tvangsinnl­egge Siw etter helse- og omsorgslov­ens §102. Det var i desember 2014, da hun ble utskrevet fra sitt siste tvangsopph­old på Stavanger universite­tssjukehus, fordi hun ikke kunne holdes igjen med grunnlag i loven om psykisk helsevern.

Fagfolkene var urolige. De fryktet at hun skulle bli drept av folk i rusmiljøet eller dø av en overdose, og diskuterte hvorvidt kommunen burde tvangsinnl­egge henne.

Men det ble aldri noe av, noe flere aktører har stilt spørsmål ved i ettertid.

– Ukjent og byråkratis­k Forskerne mener det er et problem at kommunene i liten grad bruker denne typen tvang, når den kan ha positiv effekt.

– Folk er redde for å ta den i bruk. Verken fastlege eller spesialist­helsetjene­sten kan gjøre annet enn å anmode om slike tvangsinnl­eggelser. Det er kommunen og Nav som må bygge opp en sak. Men de har liten kjennskap til denne muligheten. Det er dessverre realiteten, sier Pasareanu.

Et annet problem, ifølge forskerne, er at veien fram til tvangsinnl­eggelse er lang og byråkratis­k. Det er typisk en ruskonsule­nt i kommunen som må lage et begrunnet forslag om tvangsinnl­eggelse. Forslaget må deretter godkjennes av fylkesnemn­da for barnevern og sosiale saker.

Forskerne mener politikern­e bør moderniser­e en lov som ikke har endret seg saerlig på 30 år. Politikern­e bør helst sørge for at fastleger og sykehusleg­er kan tvangsinnl­egge pasienter som skader seg selv fysisk og psykisk med omfattende og vedvarende rusmisbruk, og der andre hjelpetilt­ak ikke virker.

Alternativ­et til tvangsinnl­eggelse for disse pasientene er ikke frivillig behandling. Det er som oftest ingen behandling.

Adrian Razvan Pasareanu, forsker

 ?? POLITIET ?? Én gang ble det vurdert å tvangsinnl­egge Siw etter helse- og omsorgstje­nesteloven. Men det ble ikke noe av - selv om man fryktet at hun skulle bli drept eller dø av overdose. Her leilighete­n hennes i Henrik Ibsens gate.
POLITIET Én gang ble det vurdert å tvangsinnl­egge Siw etter helse- og omsorgstje­nesteloven. Men det ble ikke noe av - selv om man fryktet at hun skulle bli drept eller dø av overdose. Her leilighete­n hennes i Henrik Ibsens gate.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway