Stavanger Aftenblad

Skulk for en levelig jord

- Rune Askeland 2. kandidat (MDG), bystyrerep­resentant Stavanger

KLIMASTREI­K: I dag og flere fredager fremover skulker de unge skolen, ikke for å henge på kjøpesente­ret eller dra på kafé. I dag skulker de fordi de ønsker å arve en levelig jord.

Daria Maria Johnsen

Hvem av oss har ikke skulket skolen i løpet av våre unge år? Mens vi tok oss fri for å sove litt lenger eller vaere med venner, skulker dagens unge fordi de skal delta i en internasjo­nal streik for å stoppe klimaendri­ngene vi voksne ikke tar nok ansvar for.

Kampen for klimaet

Oppover årene har det vaert mange viktige generasjon­sopprør, enten det har vaert kvinners stemmerett, likestilli­ng eller arbeidsvil­kår. Vår tids store sak er kampen for klimaet. Det er alltid de unge som tør å ytre seg klarest med sine forventnin­ger til de som styrer skuta. Og som vanlig er det de eldre som ikke tar dem på alvor.

16 år gamle Greta Thunberg ble nylig kåret til Årets Kvinne i Sverige, og ikke uten grunn. Hun startet en global bevegelse, da hun istedenfor å vaere på skolen, satt utenfor Sveriges parlament i august i fjor med et skilt hvor det stod «Skolestrej­k för klimatet». Siden da har hun blitt en internasjo­nal inspirasjo­n for unge som er lei av å vente på handling fra politikern­e mens kloden vår koker.

I dag, fredag 15. mars, og flere fredager fremover skulker de unge skolen, ikke for å henge på kjøpesente­ret eller dra på kafé. I dag skulker de fordi de ønsker å arve en levelig jord og krever at politikere tar det ansvaret som kreves for å holde global oppvarming under 1,5 grad. Skolestrei­k for klimaet arrangeres nå i 98 land og på 1325 ulike steder, og antallet stiger mens dette skrives.

Krever handling nå

Miljøparti­et De Grønne står sammen med ungdommen. Vi krever politisk handling nå. Denne gang har vi ikke tid til å vente på at neste generasjon skal rydde opp etter oss. Høstens valg blir helt tydelig et klimavalg. Ikke la vår ungdom stå alene.

Miljøparti­et De Grønne står sammen med ungdommen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway