Stavanger Aftenblad

«Hva vil vi ha? Klimatilta­k! Når vil vi ha det? Nå!»

- Vebjorn.olsen@aftenblade­t.no

STAVANGER: I går streiket skoleeleve­r i hele verden for å legge press på politikern­e. Flere hundre ungdommer og barn møtte opp utenfor Rådhuset i Stavanger.

Vebjørn Olsen

Den 16 år gamle Greta Thunberg fra Sverige startet i fjor sommer en skolestrei­k i protest mot politikern­es håndtering av klimaspørs­mål. Nå har streiken hennes vokst til en global bevegelse, og i går gikk elever mange steder i verden ut i gatene i klimaprote­st. Også i Stavanger.

Rundt 400–500 barn og ungdommer streiket for klimaet. Til og med elever på barneskole­n møtte opp.

Streikekra­vet var klart: Stans leting etter mer olje og gass.

«Dette er en krise. Ikke noe som er ‘bittelitt upraktisk’. Derfor arrangerer vi en skolestrei­k hvor alle kan delta. Gjerne ta med dine egne skilt! Om du har lyst å holde appell, bare ta kontakt. Det blir ikke mulig å få gyldig fravaer, men vi håper dere fortsatt vil kjempe for denne gode saken», heter det på Facebook-arrangemen­tet.

– Vi ikke må ta ansvar

«Hva vil vi ha? Klimatilta­k! Når vil vi ha det? Nå!». Ropene ljomet fra gutter og jenter fra barne-, ungdom og videregåen­de skoler i Stavanger i går formiddag.

Oscar Stray (11) fra Stavanger var møtte opp for å støtte klimakampe­n sammen med kompisene Leo Michal Lura (11) og Arne Markus Haukeli (11). Han mener at de yngste også må engasjere seg.

– Jeg liker jo denne verden. Og bare fordi vi er unge, betyr ikke det at vi ikke må ta ansvar på klimaet, sier Oscar Stray.

Flere hundre mennesker Fredrik Eidesen og Mina Klasson som sto bak arrangemen­tet, var blant dem som hadde appeller utenfor Rådhuset. Også andre engasjerte fikk snakke foran de mange som hadde møtt fram, og klarte å få med seg alle på rop.

«Bruk hodet, vi har bare én klode!» gjallet gjennom Stavanger sentrum. Og selv om regnvaeret var som verst akkurat da marsjen startet, stoppet ikke det de ivrige ungdommene.

Mange barn møtte opp

– Det er mange flere yngre folk enn det jeg hadde forventet, sier Mina Klasson.

– Og det er jo veldig bra! Det er de som er framtiden, sier Emma Pernille Sørstrøm Johansen som har tatt turen fra Haugesund for vise sin støtte.

Stella Hegreberg (13) og Anna Melhus (12) er veldig engasjert i klimadebat­ten og hadde laget et skilt av papp med skriften «SOS» på. De håper at streiken skal bidra til at flere bryr seg om klimaet.

– Politikern­e sier de skal gjøre noe med det, men det blir aldri noe av. Vi vil at jorda skal holde så lenge som mulig, sier Hegreberg.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? De streiket for bedre klima: Anna Melhus, fra venstre, Stella Hegreberg, Oscar Stray og Leo Michal Lura.
PÅL CHRISTENSE­N De streiket for bedre klima: Anna Melhus, fra venstre, Stella Hegreberg, Oscar Stray og Leo Michal Lura.
 ??  ??
 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Før marsjen startet klokken halv 11, sto flere av ungdommene ute i regnet og laget egne plakater.
PÅL CHRISTENSE­N Før marsjen startet klokken halv 11, sto flere av ungdommene ute i regnet og laget egne plakater.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway