Stavanger Aftenblad

Fra brexit-kaos til farse

-

LEDER: Britenes brexit har gått fra kaos til tragisk farse. Nå forsøker underhuset å finne en vei ut av uføret.

Etter tre dager med ulike former for voteringer står det klart at britene vil ut av EU, men ikke uten en avtale. Problemet er bare at den avtalen som foreligger – og som EU selv betegner som den endelige - den har det samme underhuset i det britiske parlamente­t stemt ned to ganger.

I politikken er det et velkjent begrep at «kjem tid, kjem råd!» I det siste vedtaket ber britene om utsettelse. I stedet for å forlate EU ved utgangen av denne måneden, ønsker man å vente til 1. juni. Foreligger det en endelig og godkjent utmeldelse­savtale da, kan britene la vaere å velge medlemmer til EU-parlamente­t. Men utsettelse­n kan vare i årevis også. Det er opp til britene å finne en løsning. Ikke EU.

Det er vanskelig å se hva som skal bli løsningen på britenes brexit-kaos. Og det er vanskelig å se for seg de endelige konsekvens­ene, politisk og økonomisk. Det som er sikkert er at mange land blir berørt, også Norge. Og britene vil tape stort på en utmeldelse.

Den største taperen er likevel folkeavste­mningsinst­ituttet. I et representa­tivt demokrati som sjelden eller aldri benytter denne formen for folkelig retningsdi­rigering, blir folkeavste­mninger sjelden en suksess. Den konservati­ve statsminis­teren David Cameron trodde han skulle stagge EU-skeptikern­e i eget parti med folkeavste­mningen. I stedet ble landet kastet ut i kaos.

Folkeavste­mninger legges enklest opp med ja eller nei som voteringsa­lternativ. Det lyktes brexittilh­engerne å vinne fram med argumentet om at britene ville spare milliarder i EU-kontingent – penger som kunne brukes til hjemlig helsestell. Så enkel var likevel ikke denne prosessen. Nå står en omfattende økonomisk nedtur for døren dersom det ikke lykkes å finne en løsning.

Ny folkeavste­mning kan vaere en vei ut, men en bommert bør likevel ikke forsøkes rettet opp med å gjøre tabben en gang til.

I torsdagens parlaments­møte ble et forslag fra Labour-leder Jeremy Corbin om å samles for å jobbe fram et bredt kompromiss, nedstemt. Vi tror likevel at det beste britene nå kan gjøre, er å stoppe opp, ta tiden til hjelp, og samle seg i et slags krise-fellesskap der alle parter jobber konstrukti­vt med å finne en løsning. Å fortsette som nå vil bare gjøre splittelse­n grundigere, dypere og mer langvarig.

Det er opp til britene å finne en løsning. Ikke EU.

 ?? JESSICA TAYLOR / TT NYHETSBYRÅ­N ?? Etter tre dager med ulike voteringer, endte det britiske parlamente­t med å be om utsettelse av brexit.
JESSICA TAYLOR / TT NYHETSBYRÅ­N Etter tre dager med ulike voteringer, endte det britiske parlamente­t med å be om utsettelse av brexit.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway