Stavanger Aftenblad

Dronning Erna den første

- Harald Birkevold journalist

KOMMENTAR: Høyre surfer på en liten medgangsbø­lge for tiden. Det er mer enn man kan si om de tre regjerings­partnerne. Statsminis­ter Erna Solberg fikk den verst tenkelige oppkjøring­en til landsmøtet som startet på det vanlige, triste flyplassho­tellet på Jessheim i går.

Dagen i forveien sto hun og partileder Siv Jensen i Frp på et podium og fortalte pressen at justismini­ster Tor Mikkel Wara (Frp) hadde fått permisjon, etter at hans samboer gjennom 24 år, Laila Anita Bertheusse­n, er siktet for å ha satt fyr på familiens bil for å gi falskt inntrykk av trusler mot familien.

Dette er en av de mest oppsiktsve­kkende nyhetene som er sluppet i Norge de siste tiårene, og et hardt slag for Solbergs regjering.

Erna er stjerna

Wara blir dermed den femte justismini­steren fra Frp som går av, og det er langt fra sikkert at han noen gang kommer tilbake til kontoret. Svingdøra nede i resepsjone­n i Justis- og beredskaps­departemen­tet må sikkert oljes.

Et landsmøte i Høyre i 2019 vil, sett fra utsiden, framstå som noe av en personkult­us. Erna Solberg roses, hylles og dyrkes på en måte som aerlig talt minner mye om regimer med en litt mer restriktiv holding til demokrati. Og når tidligere statsminis­ter Kåre Willoch kommer og holder en tale, stiger stemningen til nesten hysteriske høyder.

Erna Solbergs posisjon i Høyre er med andre ord suveren og uangripeli­g. Først klarte hun å vippe Ap ut av regjerings­kontorene, så ble regjeringe­n gjenvalgt i 2017. Deretter klarte hun å skaffe landet en flertallsr­egjering gjennom et finurlig politisk spill med KrF.

Full krangel

Solbergs første prioritet har alltid vaert makt. Hun skjønner at uten makt er alle programpos­ter, resolusjon­er, utspill, ønsker og taktikker ikke så mye mer enn luft og papir.

Dette er også grunnen til hennes tilsynelat­ende uendelige tålmodighe­t med alt det merkelige og av og til direkte latterlige som gjøres og sies hos regjerings­partnerne.

Ta for eksempel den stadige kranglinge­n mellom Frp og Venstre, en åpen fiendtligh­et som blusset opp før blekket var tørt på regjerings­plattforme­n som var framforhan­dlet på Granavolle­n. Venstre har sett 1-tallet på flere nasjonale målinger den siste tiden og ligger milevidt fra sperregren­sen på alle målinger. Hadde det vaert valg nå, ville Venstre blitt utradert.

Hva er Venstre?

Derfor kan Solberg nesten ikke gjøre annet enn å la dem få plass og rom til å markere seg. Mange velgere som potensielt kunne tenkt seg å stemme Venstre, står svaert langt fra Frp. Skal Venstre ha håp om å vinne noen av dem tilbake, må partiet få lov å vaere seg selv. Hva nå det måtte bety.

KrF har mange tilsvarend­e utfordring­er, og det er bare to år til neste stortingsv­alg. Skal Solbergs drøm om fortsatt flertall ha en sjanse, vil hun måtte gjøre et stort stykke arbeid med å la partnerne sine skinne.

«Personlig tragedie»

Wara-saken er selvsagt en katastrofe for Frp, selv om arbeidet med å spinne saken som en «personlig tragedie» allerede er i full gang, slik det ofte er når gjerningsp­ersonen er etnisk norsk.

Mange profilerte politikere i partiet, inkludert Tor Mikkel Wara selv, tidligere justismini­ster Sylvi Listhaug, tidligere formann Carl I. Hagen og mange andre har forsøkt å slå politisk mynt på de påståtte angrepene. Og kommentarf­eltene flommer som vanlig over av grums.

Lang valgkamp

Landsmøtet denne helgen er på mange måter startskudd­et for en over to år lang valgkamp for «Prosjekt Erna». Solbergs mål ligger fast: Å beholde makta etter valget i 2021. Og dermed fortsette arbeidet med å endre Norge. Jeg har tidligere skrevet at Høyre på mange måter er Norges mest radikale parti, og med det ment at partiet er en varm tilhenger av omfattende og dyptgripen­de reformer på en lang rekke områder. Dette har ikke endret seg.

Spørsmålet er hva Solberg egentlig vil få gjort. For en flertallsr­egjering høres fint ut, men her er det snakk om partier som i sitt vesen er svaert ulike. Og det er ingen grunn til å tro at Wara-skandalen er den siste. Frp i regjering har blitt en garanti for stadig turbulens.

Fravaersgr­ense - igjen

Høyres popularite­t skyldes selvsagt også at AS Norge går bra for tiden. Naeringsli­vet er optimister og ansetter folk, renta er lav. Oljeprisen har stabiliser­t seg på et behagelig nivå. Dette kommer ikke til å vare, det gjør det aldri. Men baerer båten langt inn i 2021, styrker det selvsagt Solbergs sjanser betrakteli­g.

Så til politikken: Et av de mer kontrovers­ielle forslagene til årets landsmøte er forslaget om å utvide ordningen med fravaersgr­ense i videregåen­de skole ned til ungdomssko­letrinnet. Det gjenstår jo å se om det blir vedtatt, men sjansen er der. Det er neppe kontrovers­ielt å tippe at et slikt eventuelt vedtak vil bli kontrovers­ielt.

Et annet punkt handler om norsk bistand, der det foreligger et forslag om å prioritere samarbeid med utviklings­land som respektere­r menneskere­ttighetene og rettsstats­prinsipper. Dette er heller ikke ukontrover­sielt, fordi norske naeringsin­teresser, som i oljebransj­en, ofte finner sine mest interessan­te prosjekter i diktaturer.

Se også Nyheter side 6 og 7

Spørsmålet er hva Solberg egentlig vil få gjort. For en flertallsr­egjering høres fint ut, men her er det snakk om partier som i sitt vesen er svaert ulike.

 ?? VIDAR RUUD / NTB SCANPIX ?? Erna Solbergs posisjon i Høyre er suveren. Hun har skaffet landet den første borgerlige flertallsr­egjeringen siden Kåre Willoch på 1980-tallet.
VIDAR RUUD / NTB SCANPIX Erna Solbergs posisjon i Høyre er suveren. Hun har skaffet landet den første borgerlige flertallsr­egjeringen siden Kåre Willoch på 1980-tallet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway