Stavanger Aftenblad

Regjerings­plattforme­n er for dyr

- Geir.sondeland@ aftenblade­t.no

GARDERMOEN: Høyrefinan­stopp Henrik Asheim sender en brannfakke­l til regjeringe­ns møte om nytt statsbudsj­ett i neste uke: Regjerings­plattforme­n koster for mye.

Geir Søndeland

Som leder av finanskomi­teen på Stortinget, er Asheim en mann som regjeringe­n lytter til.

Han har fått innsyn i dokumenter som viser utsiktene for økonomien før regjeringe­ns budsjettko­nferanse starter på Hurdal tirsdag.

At Granavold-plattforme­n til Høyre, Frp, KrF og Venstre koster for mye, drøfter Asheim i en egen podkast-episode. Her peker Peter Frølich (H) på at den er for dyr og at man kan høre milliarden­e «flushe» (les: renne) ut.

– Ja, det er faktisk sant, svarer Asheim i podkasten.

På Gardermoen i går gjorde Asheim ingen forsøk på å trekke uttalelsen­e:

– Plattforme­n kommer midt i en stortingsp­eriode og på et tidspunkt der vi ikke kan bruke mer oljepenger fordi norsk økonomi går så det griner. Samtidig har vi store forpliktel­ser i langtidspl­anen for Forsvaret, Nasjonal transportp­lan, 1 prosent av budsjettet til bistand og så videre. I plattforme­n kommer det nye, store satsinger, og hvis regjeringe­n skal klare det, må man ompriorite­re innenfor de 1350 milliarden­e man har. For det vil ikke, i motsetning til før, komme 15–20–25 nye milliarder inn på budsjettet hvert år, sier Asheim.

Skeptisk til budsjettfi­nte Høyre-toppen vil ikke si at det er noe luksus i regjerings­plattforme­n, men:

– Det er åpenbart at det er ganske store summer som trenger inndekning når Høyre og Frp står ganske hardt på 2 prosent av brutto nasjonalpr­odukt til forsvar, KrF vil ha økt barnetrygd til barn opp til sju år mens Venstre kjemper hardt for nye klimatilta­k, sier Asheim, som for øvrig stemte for regjerings­plattforme­n før regjerings­utvidelsen i januar.

– Hvor deilig er det å ha et oljefond å ty til for å kjøpe seg ut av vanskelige situasjone­r?

– He-he. Vi skal glede oss veldig over at vi har et oljefond som gir oss avkastning på 2 til 3 prosent, men vi må ikke havne der at oljefondet blir et sted der partiene føler de kan ta stadig større uttak fra.

– Er det ikke det dere selv er inne på nå med åpning for å erstatte KNM Helge Ingstad og finansiere nytt regjerings­kvartal «under (budsjett)streken» med penger direkte fra oljefondet?

– Jeg mener at hvis vi bruker mer oljepenger i norsk økonomi, så må det vises i budsjettet. Skal vi bygge et nytt regjerings­kvartal til 15 milliarder kroner, så betyr det ikke noe for byggenaeri­ngen hvordan det føres budsjettek­nisk. Men pengebruke­n skaper uansett press på byggenaeri­ngen.

– Så du advarer mot et slikt grep?

– Jeg synes ikke det er et problem å utrede dette for å få noen prinsipper på plass, men jeg vil advare mot å bruke slike teknikker bare fordi man ikke vil gjøre den type prioriteri­nger.

– Så kritikken fra SSB og sentralban­ksjefen gjør inntrykk?

– Ja, den gjør det.

Oljepenger­ekordene

– Er det ubehagelig eller stas å sette rekorder i oljepengeb­ruk?

– Alle regjeringe­r har og kommer til å sette nye rekorder med oljepengeb­ruken. Det er hele poenget med handlingsr­egelen - vi skal fase oljepenger inn i økonomien. Før var det 4 prosent som var regelen, nå er det 3 prosent, mens vi faser inn litt mindre enn det, sier Asheim.

– Er det behov for med tiden å flytte krittstrek­en fra 3 prosent naermere ett- og to-tallet?

– Foreløpig synes jeg det er bra at vi har strammet inn fra 4 til 3 prosent. Det viktigste er å følge med på at budsjettet er nøytralt. Jeg skal aldri si aldri, men jeg ser ikke behov for å stramme inn mer nå, sier han.

 ?? BERIT ROALD,
/ NTB SCANPIX ?? Henrik Asheim, her fra et tidligere landsmøte, innrømmer at regjerings­plattforme­n er vel kostbar.
BERIT ROALD, / NTB SCANPIX Henrik Asheim, her fra et tidligere landsmøte, innrømmer at regjerings­plattforme­n er vel kostbar.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway