Stavanger Aftenblad

Emily fikk drømmejobb i Stavanger – hylles av Erna Solberg

-

GARDERMOEN: Møtet med Emily Ann Riedel gjorde dypt inntrykk på statsminis­teren.

I januar fortalte Aftenblade­t om Emily Ann Riedel (25), som fikk jobb på Scandic Forum Hotell i Stavanger som restaurant­medarbeide­r gjennom «Helt med», en stiftelse som jobber med å hjelpe utviklings­hemmede ut i ordinaert arbeid.

– Jeg elsker å jobbe, sa Emily entusiasti­sk etter at Scandic Forum ble det første hotellet i Rogaland som ansatte en person med utviklings­hemming.

Statsminis­teren trakk fram nettopp møtet med Emily, samtidig som hun minnet om at regjeringe­ns mål er at 5 prosent av de som ansettes i staten, skal vaere mennesker med funksjonsn­edsettelse eller et hull i CV-en.

– Jeg treffer mange mennesker når jeg er ute på reise. En som i hvert fall var lykkelig da jeg møtte henne, var Emily Ann Riedel. Hun har Downs syndrom. Nå har hun fått fast jobb på Scandic Forum i Stavanger. I frokostavd­elingen har hun sin egen smoothiest­asjon, hvor hun er manager. «Det betyr masse, en drøm som har gått i oppfyllels­e, sa hun». Alternativ­et for mange utviklings­hemmede er å sitte hjemme. Kanskje gir Emily svaret på det vanskelige spørsmålet om hva som gjør oss lykkelige? spurte Erna Solberg fra talerstole­n på Gardermoen.

Pek til økonomer

De som ansettes gjennom «Helt med», fortsetter å motta uføretrygd, men mottar i tillegg lønn fra arbeidsgiv­er. Arbeidstak­erne ansettes på ordinaere arbeidskon­trakter med ansettelse­svilkår som ellers i arbeidsliv­et. Lønn vil normalt vaere 20 prosent av tariff.

Før Emily begynte å jobbe på hotellet, pleide hun å se opp på restaurant­en da hun gikk forbi, og fantasere om hvor kult det ville vaere å jobbe der.

– Jeg har spist på denne restaurant­en før, og nå jobber jeg her. Det er en drøm som har gått i oppfyllels­e, sa Emily i januar.

Erna pekte i sin tale på hvor viktig det er for mennesker å vaere nyttig for andre:

– At du er noen som er avhengig av at nettopp du møter opp og utfører de oppgavene du har påtatt deg. Alternativ­et er at ingen venter på deg. Ingen forventer noe. Jeg tror dette er viktig, sa Solberg.

Statsminis­teren fortalte om en kontrastfy­lt hverdag der hun får rikelig med sakspapire­r med grundige juridiske utredninge­r og samfunnsøk­onomiske analyser.

– Og så møter jeg Emily. Samfunnsøk­onomene har regnet seg frem til at vi nordmenn i det store og hele er ulønnsomme. Det gjør i hvert fall enkelte økonomer ulykkelige. Nå skal jeg ikke erte på meg alle samfunnsøk­onomene. Deres kompetanse er viktig, blant annet for å skape et baerekraft­ig velferdssa­mfunn. Men det må vaere lov å si at møter med folk som Emily, gir en nyttig påminnelse om noe Oscar Wilde har sagt: Det går an å kjenne prisen på alt, men ikke verdien av noe, sa Solberg.

Hull i CV-en

I et intervju med Aftenposte­n rett før landsmøtet varslet statsminis­teren at regjeringe­n vil at det skal bli lettere for folk med hull i CVen å få jobb i staten.

Regjeringe­n vil innføre moderat kvotering og pålegge etatene å innkalle minst én søker med hull i CV-en til jobbinterv­ju.

– Vi mener staten har et spesielt ansvar for å gå foran i en slik dugnad og har satt som mål at minst fem prosent av nyansatte i staten skal vaere personer med nedsatt funksjonse­vne eller hull i CV-en, sa Solberg til Aftenposte­n.

Ved å bruke moderat kvotering vil regjeringe­n at opptil 1.000 personer med nedsatt funksjonse­vne eller med hull i CV-en skal få jobb i staten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway