Stavanger Aftenblad

Solberg ønsker Solvik-Olsenretur – men vil ikke si om han kan erstatte Wara

-

GARDERMOEN: Frp har hatt seks justismini­stere siden 2013. Kan Ketil Solvik-Olsen bli den sjuende?

Erna Solberg (H) ble på Høyre-landsmøtet pepret med spørsmål om at Tor Mikkel Waras samboer, Laila Anita Bertheusse­n, er siktet for å ha diktet opp en straffbar handling ved å tenne på familiens bil natt til søndag.

Torsdag ble Bertheusse­n pågrepet og avhørt av Politiets sikkerhets­tjeneste (PST). Selv nekter hun straffskyl­d.

Wara er permittert som justismini­ster, og samferdsel­sminister Jon Georg Dale (Frp) stepper inn som vikar.

Dermed har Frp fått sin sjette justismini­ster siden 2013.

– Hviler det en forbannels­e over Justisdepa­rtementet?

– Nei, nei, det tror jeg ikke. Jeg er ikke så veldig overtroisk av meg, så jeg tror ikke på sånt, sier en munter Erna Solberg til Aftenblade­t.

Spørsmålet er hva som skjer om Wara ikke trer tilbake i jobben. Solberg sa fredag at Høyre utvilsomt har hatt lyst på justismini­ster-posten, men hun vil nødig kommentere scenarioer knyttet til en eventuell Wara-exit.

Vil ha Ketil tilbake

Da Solvik-Olsen gikk ut av regjeringe­n i august i fjor, uttrykte Solberg et håp om at Solvik-Olsen kommer tilbake, og at dette egentlig var et «på gjensyn». – Gjelder det fortsatt?

– Ja, det gjelder fortsatt. Han var en flink statsråd og dyktig samferdsel­sminister. Han er dyktig på mange områder. Han var en dyktig energi- og miljøpolit­isk talsmann, så jeg håper jo selvfølgel­ig at vi en gang ser han tilbake både i norsk politikk og kanskje også i regjering, sier Solberg til Aftenblade­t.

– Er det forståelig, på grunn av hans kvaliteter og historikk, at han nå kobles til justismini­sterjobben?

– Akkurat nå er han i USA etter familieavt­ale med sin kone. Jeg har respekt for at man må ta familieavt­aler med ektefellen­e sine på alvor.

– Du vil vurdere hans kandidatur hvis det blir en aktuell situasjon?

– Aaaa... Jeg liker Ketil veldig godt og alt mulig sånn, men akkurat nå har vi en fungerende justismini­ster som gjør en god jobb og kommer til å gjøre det, og så kommer vi tilbake til spørsmålet om hva vi gjør framover og om Tor Mikkel kommer tilbake, sier hun.

DN-kilder peker på Ketil Overfor Dagens Naeringsli­v trekker nemlig kilder fram Frpnestled­er Ketil Solvik-Olsen (Frp) som en joker dersom Wara skal erstattes av en Frp-er.

– Det partiet og regjeringe­n trenger nå, er en stabil statsråd som ikke finner på noe tull. Med Solvik-Olsen tilbake vil vi få en som har levert som statsråd og som er godt likt i alle partier, sier en kilde til DN.

Avisen lyktes ikke i å få kommentare­r fra Solvik-Olsen om statsrådsp­ekulasjone­ne konkret. Men da DN møtte ham torsdag, før han ble nevnt som mulig Wara-erstatter, sa han i en generell uttalelse at han uansett blir i USA så lenge kona har en jobb der.

– Det er ingen automatikk i at når jeg lander på Gardermoen igjen, så kan jeg gå tilbake til regjeringe­n eller at én skal ut og jeg inn. Heldigvis er det ikke sånn. Men jeg sier ikke nei til noe heller, sier Solvik-Olsen.

Solvik-Olsen svarte ikke på Aftenblade­ts henvendels­er før avisen gikk i trykken i går.

 ??  ?? Erna Solberg (H) vil gjerne ha Ketil Solvik-Olsen tilbake i regjering. Når og om det skjer, vet hun ikke. Her fra august i fjor da Ketil Solvik-Olsen gikk ut av regjering.
Erna Solberg (H) vil gjerne ha Ketil Solvik-Olsen tilbake i regjering. Når og om det skjer, vet hun ikke. Her fra august i fjor da Ketil Solvik-Olsen gikk ut av regjering.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway