Stavanger Aftenblad

Toppbyråkr­at tar SV tilbake, og heies fram av Høyre-ordføreren

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

KLEPP: I 16 år var han assisteren­de rådmann i Gjesdal og i 15 år hadde han samme funksjon i Time. Nå kan Kolbjørn Sandve føre SV tilbake i Klepp.

Pernille Filippa Pettersen

siden 2011. – Men dette er jo gledelig. Det blåser en SV-vind over landet, og hvis det også kommer noen råser over valget på Jaeren, er det helt flott, sier 65-åringen.

Etter en lang karrière i administra­sjonen i Time og Gjesdal, ble han for halvannet år siden både pensjonist og politisk aktiv.

– Jeg hadde jobber som gjorde at det ikke var naturlig å engasjere meg i politikk selv om jeg bodde i en annen kommune. Da jeg ble pensjonist, meldte jeg meg inn i SV, gikk på møter, ble spurt om å stå på lista og her er jeg, sier Kolbjørn Sandve.

Verre for Venstre og MDG

Men målingen viser at de to andre mindre partiene i Klepp er ute. Både tradisjons­rike Venstre med Børge Brunes og Miljøparti­et de grønne med Thorbjørg Isafold Kristjansd­ottir ville mistet sine plasser i kommunesty­ret, hvis målingen ble valgresult­atet.

– Det er veldig synd hvis Venstre og MDG går ut, kommentere­r Høyre-ordfører Ane Mari Braut Nese, og legger til:

Har savnet SV

– Men jeg er glad for at SV er tilbake. Jeg har savnet partiet. Vi trenger både SV, Venstre og MDG for å skape et godt diskusjons­grunnlag her i kommunen, noen som stiller kritiske spørsmål når de andre partiene er enige.

Det er alltid godt å få fram flere sider av en sak. Og de små partiene har en viktig rolle i Klepp, slår hun fast, og legger til:

– Som ordfører har jeg lyst til å ha bredde, men som ordførerka­ndidat for Høyre vil jeg jo at vårt parti skal gjøre det godt.

– En god ordfører

Som 31-åring ble hun for snart åtte år siden den første kvinnelige ordføreren i de tre jaerkommun­ene Klepp, Time og Hå.

I 2015 fikk hun fornyet tillit. Men da pågikk forhandlin­gene i fem timer og inn i natten, før det tidligere samarbeide­t med Frp og Venstre strandet. Høyre fant da tonen med KrF og Sp, og fikk igjen flertall med til sammen 18 av 31 representa­nter.

På Jaerhagen kjøpesente­r i Klepp sitter Mjølhus sammen med fire gode venner. De tar gjerne en prat med Aftenblade­t om politikk. Men mest av alt vil de skryte av kommunen.

– Hun er en god ordfører og vi trenger ikke skifte bare for å skifte, sier Rolf Mjølhus om nåvaerende ordfører Braut Nese.

– Jeg ønsker gjerne at hun fortsetter etter valget i september og jeg tror mange i Klepp er enige i det.

– Her i Klepp er det nok av ting å holde på med hvis man bare vil. Det er en veldig fin kommune å bo i, sier Per Hagman til resten av forsamling­en, som nikker samtykkend­e.

Personlig

Men tilbake til politikken.

Mjølhus mener valg av ordfører er personlig i Klepp.

– I små kommuner handler det gjerne mer om hvem ordfø- rerkandida­ten er som person enn hvilket parti vedkommend­e hører til. Gjør man en god jobb og er en likandes person, kommer man langt.

Nå kan Braut Nese få en tredje periode som ordfører hvis samarbeide­t med KrF og Sp blir ført videre, eller hvis gamle samarbeids­partnere dukker opp.

Og hennes parti holder stand. I målingen har Høyre nå 0,2 prosent faerre stemmer enn ved stortingsv­alget og går tilbake 1,2 prosentpoe­ng i forhold til siste kommuneval­g. Høyre er fortsatt største parti og får inn ni representa­nter i kommunesty­ret.

Blå

– Klepp er en blå kommune og har vaert det i alle år, sier Inge Knoph.

Og selv om SV går frem på målingen, har gjengen på Jaerhagen liten tro på at venstresid­en skal vinne valget.

– At Ap eller SV skal få flest stemmer under valget i september har jeg personlig svaert liten tro på, sier Knoph.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Listetopp for SV, Kolbjørn Sandve, åpner en ny dør i livet og kan vaere på vei inn i Klepp kommunesty­re, viser den ferske meningsmål­ingen Respons Analyse har gjort for Aftenblade­t.
JON INGEMUNDSE­N Listetopp for SV, Kolbjørn Sandve, åpner en ny dør i livet og kan vaere på vei inn i Klepp kommunesty­re, viser den ferske meningsmål­ingen Respons Analyse har gjort for Aftenblade­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway