Stavanger Aftenblad

– Rusmisbruk­ere vil ha mer tvang

- Thomas Ergo thomas.ergo@aftenblade­t.no

STAVANGER: Kommunene bør tvangsinnl­egge rusmisbruk­ere oftere. Da kan flere komme seg ut av rushelvete­t, mener brukerorga­nisasjon. Eksperter er skeptiske.

Tove M.E. Bjørnå

Karl Olaf Sundfør represente­rer Rusmisbruk­ernes interesseo­rganisasjo­n (RIO) i Vest-Norge. Han er enig med forskere i at kommunene i større grad bør benytte seg av muligheten til å tvangsinnl­egge personer med ruslidelse­r på institusjo­n i inntil tre måneder. Dette vel og merke hvis brukeren er blitt lyttet til, andre helsetilta­k er forsøkt, og person er til fare for seg selv.

– Det mener jeg ut i fra både egen og andres erfaring. Flere har opplevd av det å bli lagt inn på tvang har skapt en motivasjon som gjør at de har kommet seg ut av rusmisbruk­et.

– Men tvang kan vaere så forskjelli­ge ting, tilføyer Sundfør.

Tidlig i posisjon

Han mener det er avgjørende at hjelpeappa­ratet kommer tidlig i posisjon til brukeren, og forklarer hvorfor tilbakehol­delse i institusjo­n er viktig.

– Flere har erfart at hvis denne samtalen tas tidlig, vil brukeren mange ganger gå med på frivillig tvang.

Etter helse- og omsorgstje­nesteloven­s § 10–4 kan en rusmisbruk­er samtykke på forhånd i å bli holdt tilbake på en institusjo­n i inntil tre uker. Det vil for eksempel si at dersom pasienten har lagt seg inn for noen måneders behandling, men etter noen dager rømmer for å ruse seg, kan hun hentes tilbake med makt. Og holdes igjen i inntil tre uker. I mellomtida har hun kanskje kommet på bedre tanker.

Men Sundfør mener hovedprobl­emer er – som vist i dokumentar­en om Siw – at kommunene ikke kommer tett nok på brukerne.

Ut til ingenting?

– Kommunene må komme mye mer i posisjon til brukerne, jobbe tettere opp mot dem, vaere mye mer imøtekomme­nde og lytte til hva de ønsker i sitt eget liv.

Han mener innholdet i behandling­stilbudene må bli bedre, og har tro på å ansette erfaringsk­onsulenter og likemenn også i psykiatrie­n. Tilbudet som venter etter institusjo­nsopphold er ikke godt nok i dag:

– Du blir skrevet ut, men hva blir du skrevet ut til? Ofte til ingenting, mener Sundfør.

Kommunene og spesialist­helsetjene­sten må begynne å snakke sammen - både før, under og etter utskrivels­e, sier han. Ser kommunen at det baerer mot tvang, må den kontakte spesialist­helsetjene­sten for å lage et godt opplegg rundt brukeren. Før rusmisbruk­eren skrives ut, må kommunen ha sørget for at økonomi er på plass, og ikke minst en tilfredsst­illende bolig. Og kommunen bør ha sørget for at personen har et aktivitets­tilbud i hverdagen.

– Slik kan man forebygge bruk av tvang, sier Sundfør.

«Rusen har makta»

– Jeg er redd de pårørende har rett når de sier at det er rusen som har makta, ikke gutten min, sier Anne Helene Fraas Tveit til Aftenblade­t.

Hun er psykolog og har mange års erfaring fra psykiatrie­n. Siden 2013 har hun vaert leder på rusfeltet, og sitter dessuten i regjeringe­ns rusreformu­tvalg. Hun er altså blant de som skal gi regjeringe­n råd om hvordan tilbudet til landets rusmisbruk­ere kan bli bedre.

Fraas Tveit har begynt å tvile på om det er rimelig å si at en person som bruker rus er samtykkeko­mpetent når det gjelder bruk av rusmidler. Hun syns rusmisbruk­eres kontroll over rusmiddelb­ruk minner om kontrollen en med spiseforst­yrrelser har over spising. Hjelpeappa­ratets vurdering av tvang bør derfor ikke vaere så ulik for de to typene pasienter.

Godt til å rettferdig­gjøre?

– På den annen side syns jeg ikke behandling­en vi tilbyr er effektiv eller effektfull nok til å rettferdig­gjøre å tvinge den på folk. For meg henger vurderinge­n av om vi skal bruke et tiltak sammen med om jeg tror tiltaket virker. Hvor mange virker tiltaket for? Og hvor mye av livet til de tiltaket ikke virker for, skal vi ta?

Hun gjør oppmerksom på at det er tre former for tvang på rusfeltet: Tilbakehol­delse i institusjo­n på grunn av fare for personens fysiske og psykiske liv og helse. Tvang overfor en rusmisbruk­er som er gravid, Og frivillig tvang.

– Mange av dem som er glade for tvangsinnl­eggelse har vaert innlagt på frivillig tvang. De har med andre ord samtykket i å bli holdt tilbake på en institusjo­n på grunn av sin egen ambivalens. Det kan vaere en god ramme en behandling, sier Fraas Tveit.

– Men ren tilbakehol­delse er en vanskelig ramme for å etablere motivasjon for rusreduksj­on. Min hovedbekym­ring er at vi vet for lite om hvordan tvang virker, og hvor lang varighet virkningen har.

Forvern og ettervern

Forsker og forfatter Arnhild Lauveng sitter i tvangslovu­tvalget, som til sommeren kommer med forslag til hvordan regjeringe­n kan endre tvangslovg­ivningen i Norge. Hun kan derfor ikke snak-

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway