Stavanger Aftenblad

Sunnere morgenluft da rushtidsav­gift ble innført

- Andreas Veggeland andreas.veggeland@aftenblade­t.no

STAVANGER: Luftkvalit­eten i Stavanger var bedre i perioden da rushtidsav­giften var gjeldende, fordi det helsefarli­ge svevstøvet ble spredd utover flere timer. Årsrapport­en om luftkvalit­eten i Stavanger viser lavere forekomste­r av helsefarli­g svevestøv den perioden rushtidsav­giften var i effekt.

Registreri­ngene av luftkvalit­eten etter at bompengeri­ngen ble innført første oktober viser en endring av forurensni­ngen i morgentime­ne. Toppene med forurensni­ng ble faerre og lavere, saerlig på dager hvor høyere forurensni­ng var forventet på grunn av vaerforhol­dene. Det ser ut som om forurensni­ngen i den perioden bompengeor­dningen med rushtidsav­gift var på plass, ble spredd utover et lengre tidsrom.

På ettermidda­gen ble det ikke registrert en tilsvarend­e endring. Årsaken til det kan vaere at flere biler er ute på veiene da, også med andre formål enn å kjøre fra arbeid. Etter at rushtidsav­giften ble fjernet tiende desember i fjor ble forurensni­ngen om morgenene i større grad konsentrer­t igjen. Dette kommer frem av årsrapport­en om luftkvalit­eten i Stavanger for 2018 som er utarbeidet av Miljørette­t helsevern ved Rogaland brann og redning IKS.

Regjeringe­n har fastsatt noen nasjonale mål for luftkvalit­et, og målingene for 2018 viser at Stavanger har holdt seg innenfor målet i alle kategorier utenom kategorien for de aller minste svevestøvp­artiklene i målestasjo­nen på Kannik. Her er årsgrensev­erdien på 8 mikrogram svevestøv per kubikkmete­r luft, mens målingene viser at det i Kannik i 2018 var en forekomst på 8,74 mikrogram per kubikkmete­r luft.

Ny målestasjo­n

I juni ble det også satt ut en målestasjo­n i Schancheho­len, så her har kommunen kun målt det siste halve året og endt opp på et snitt på 7,89. På grunn av vaertypen første halvår, er det grunn til å anta at det nasjonale målet ville vaert overskrede­t også i Schancheho­len dersom stasjonen hadde registrert luftkvalit­et hele året.

Helsesjefe­n i Stavanger gikk ut med varsel om dårlig luftkvalit­et i Stavanger fire ganger i løpet av 2018. Det har vaert flere tilfeller enn de varslede hvor det ble registrert dårlig luftkvalit­et, men vaerskifte har gjort at det ikke ble nødvendig med å gå ut med informasjo­n. Det har også vaert perioder hvor vaervarsli­ngen ikke har slått til, slik at registreri­ngene i etterkant viser at det burde gått ut informasjo­n om dårlig luftkvalit­et.

Fremdeles en utfordring Stavanger kommunes resultat målt mot varslingsk­lassene viser flere røde timer for svevestøv i 2018 enn i 2017, men ligger under 2016-nivået. Dette forklares med vaerforhol­dene. 2018 hadde lengre perioder med kaldt og tørt vaer, noe som bidro til forurensni­ng, mens 2017 var jevnt over et våtere år.

På kalde og stille dager er fremdeles svevestøvm­engden en utfordring, spesielt når det gjelder svevestøve­t med minst partikkels­tørrelse, oppsummere­r Rogaland brann og redning IKS i sin rapport.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway