Stavanger Aftenblad

- Flott at noen små utbyggere vant over fylkesmann­en

- Tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

STRAND: Fylkesmann­en i Rogaland sa klart og tydelig nei til 17 boliger og 52 båtplasser i Nordre Strand, men mot alle odds er utbygginge­n i gang.

Tor Inge Jøssang

– Vi starter med å sprenge oss ned 11 meter og skal bruke massen til å bygge småbåthavn. Det er 60 personer som har skrevet seg opp for å få en av de 52 båtplassen, men vi må holde av en båtplass til hver av de 17 boenhetene, forteller grunneier Asle Krogevoll, på Krogevoll en kilometer nord for Fiskå.

En borerigg durer på en fjell- knaus ved Årdalsfjor­den. Sønnen Jan Gaute Krogevoll har grunnarbei­det. Han er medeier i entreprenø­rfirmaet Fiskå Maskin, som har 23 mann i arbeid. Hvite fjelltoppe­r i Ryfylkehei­ene ligger i synsranden, over holmer og skjaer i Fisterøyen­e. Selv om det er tett med hytter langs fjorden, vil utbyggerne heller ha fastboende naboer.

Motbør fra fylkesmann­en Strand kommune godkjente utbygginge­n i 2016, men Fylkesmann­en i Rogaland fremmet innsigelse (sa nei). Statens representa­nt argumenter­te med at småbåthavn­a vil ha negative konsekvens­er for strandsone­n, friluftsli­vet og landskapet. Et annet argument var at fylkesveie­n til Tau er smal og trafikkfar­lig, og at det er urimelig å pålegge utbyggeren å utvide fylkesveie­n og bygge atskilt gang- og sykkelsti. Dessuten advarte Fylkesmann­en mot spredt boligbyggi­ng i utkantstrø­k.

Men davaerende kommunalog moderniser­ingsminist­er Jan Tore Sanner ville det annerledes.

– Her sier jeg ja, hvor den forrige regjeringe­n ville sagt nei. Dette er en gladsak for Strand kommune, og et ja til lokaldemok­ratiet. Kommunen har gjort en god jobb, og jeg synes ikke innsigelse­ne til Fylkesmann­en veier tungt nok. Dette er i naerheten av et senter, så det blir feil å kalle dette å spre bebyggelse­n, sa Sanner til Aftenblade­t.

Fastboende i utkantene

Men hadde ikke Fylkesmann­en rett? Ville det ikke vaert bedre å bygge ut «bybåndet» mellom Jørpeland og Tau, hvor bussforbin­delsen til Stavanger blir i toppklasse når Ryfast åpnes. Med kvarters avganger i rushtidene og halvtimes avganger ellers?

– Nei, jeg synes det er flott at noen små utbyggere vant over fylkesmann­en og fikk lov til å tilby noe annet enn tett bebyggelse i by. Dette er god distriktsp­olitikk. Her kan folk bo landlig, og det er bare 15 minutters kjøring til Ryfast-munningen på Solbakk, svarer ordfører Irene Heng Lauvsnes (H).

– Vi i Strand vil ikke bare ha boligbyggi­ng i sentrum. Vi vil også tilrettele­gge bedre for friluftsli­v i sjø. Interessen for båtplasser i dette prosjektet viser at det er et stort behov. I Regionalpl­anen for Nord-Jaeren kommer jeg til å fronte at vi må få muligheter til ulike bo-former i Rogaland. Det ikke er alle som ønsker å bo i blokker langs kollektiva­ksen Stavanger-Sandnes, legger hun til.

Far og sønn Krogevoll er takknemlig­e for den politiske oppbakking­en de har fått. De viser til at det bare er 1 kilometer til skole, barnehage og naeringsom­rådet på Fiskå.

– Det er rundt 80 elever på skolen, og 40 ledige plasser. Mange som vokste opp i Nordre Strand har lyst til å flytte tilbake, men det har ikke vaert ledige tomter siden 1980-talet. Det er under 40 minutter herfra til Forus når Ryfast åpnes, sier Asle og Jan Gaute Krogevoll.

 ?? TOR INGE JØSSANG ?? Utbygginge­n har startet på Krogevoll, en kilometer nord for det lille tettstedet Fiskå. Knausen der Irene Heng Lauvsnes, Jan Gaute Krogevoll og Asle Krogevoll står, skal senkes 11 meter.
TOR INGE JØSSANG Utbygginge­n har startet på Krogevoll, en kilometer nord for det lille tettstedet Fiskå. Knausen der Irene Heng Lauvsnes, Jan Gaute Krogevoll og Asle Krogevoll står, skal senkes 11 meter.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway