Stavanger Aftenblad

Storstilt bilsvindel avdekket på Jaeren

- Andreas Veggeland andreas.veggeland@aftenblade­t.no

FORFALSKNI­NG: Flere bilkunder skal vaere rammet av svindel og dokumentfo­rfalskning. For to uker siden måtte en ansatt i en bilforretn­ing på Jaeren gå på dagen etter at forretning­en hadde oppdaget ulovlighet­er i en rekke transaksjo­ner. Den daglige lederen i bilforretn­ingen bekrefter overfor Aftenblade­t at det stadig dukker opp nye tilfeller av uregelmess­igheter og at mange forskjelli­ge kunder er rammet av svindelen.

– Svindelen har litt ulik karakter og er knyttet til både leasing, salg og ting utenom - det vil si butikk i butikken, sier den daglige lederen til Aftenblade­t.

Dokumentfo­rfalskning

Etter det Aftenblade­t erfarer, mistenkes den ansatte blant annet for å ha tilegnet seg kopier av IDpapirer til bilkunder i forbindels­e med salg. Disse skal så ha blitt brukt til å ta opp lån i kundenes navn.

Aftenblade­t har vaert i kontakt med en person på Jaeren som ble oppringt av bilforretn­ingen fordi han visstnok skyldte 40.000 kroner for en bruktbil han skulle ha kjøpt. Personen har ikke kjøpt noen bil av forhandler­en og forteller til Aftenblade­t at han har hørt om flere andre lignende tilfeller.

– Vi venter nå på politiets etterforsk­ning og en eventuell siktelse, sier innehavere­n til Aftenblade­t. Han ønsker ikke å vaere konkret på hva forretning­en har anmeldt den ansatte for. Politiet og forretning­en arbeider nå for å forsøke å avdekke det totale omfanget av svindelen. Etter det Aftenblade­t har grunn til å tro, dreier det seg totalt om mer enn én million kroner.

– Har den ansatte kunnet gjennomfør­e disse ulovlighet­ene alene?

– Vi har i alle fall ingen mistanke om at det er noen andre involvert, sier den daglige lederen av bilforretn­ingen til Aftenblade­t.

Vil ordne opp

– Dette er selvfølgel­ig trist både for bedriften og kundene våre. I den grad dette har påvirket kundene negativt, så vil vi kontakte dem direkte og ordne opp, sier innehavere­n, som lover at kundene ikke skal bli skadeliden­de for det som har skjedd.

Bilforretn­ingen har en forhandler­avtale med finanskons­ernet Santander Bank som går ut på at forhandler­en kan selge finansieri­ng på vegne av Santander.

Administre­rende direktør Knut Øvernes i Santander Bank sier til Aftenblade­t at Santander ikke kan kommentere om selskapet er rammet i denne saken.

– Det er vanskelig for oss å kommentere på enkeltsake­r, men vi har en generell rutine på å anmelde til politiet dersom vi oppdager at det har skjedd noe kriminelt både internt og eksternt, sier Øvernes.

Han er ellers helt klar på at dersom det har skjedd noe kriminelt, så vil Santander finne ut hva som har skjedd og deretter eventuelt rydde opp overfor kunder som er rammet.

Har ikke begynt på saken Hans Kyllingsta­d sier fredag at politiet ikke har begynt å jobbe med saken enda.

– Anmeldelse­n er levert inn sentralt, men ikke kommet ut til oss på Jaeren enda, sier han.

 ?? GREENTELLE­CT STUDIO / SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX ?? Etter det Aftenblade­t har grunn til å tro, skal svindelen dreie seg om mer enn én million kroner.
GREENTELLE­CT STUDIO / SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX Etter det Aftenblade­t har grunn til å tro, skal svindelen dreie seg om mer enn én million kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway