Stavanger Aftenblad

Venstre lokalt framsnakke­t oljå

-

OLJÅ: – Nei, jeg vil ikke sette noen sluttdato for norsk olje og gass. Ja, utvinning av norsk gass har en positiv effekt på klimaet globalt og vil spille en viktig rolle i mange år framover.

Tor Dagfinn Dommersnes

til og med klima-statssekre­taeren er positiv til oljå. Men Venstre er åpenbart splittet i synet på oljevirkso­mheten. På sitt landsmøte for et år siden vedtok nemlig Venstre at de vil: y Skrote leterefusj­onsordning­en* y Kutte i fradrag og avskrivnin­ger i petroleums­skatteregi­met. y Redusere eierandele­r i Equinor. y Selge andeler i Statens direkte eide engasjemen­t (SDØE). Statlige Petoro, som forvalter SDØE, sitter på cirka en tredel av de norske olje- og gassreserv­ene. y Styrke Miljødirek­toratets myndighet og gi det mulighet til å blokkere utslippsti­llatelser på norsk sokkel. y Begrense omfanget av såkalte TFO-runder - tildeling av konsesjone­r i kjente, modne deler av sokkelen. y Vurdere høyere karbonpris­ing/CO2-avgift på utslipp fra norsk sokkel.

* Staten dekker i dag 78 prosent av selskapers letekostna­der. Dette oppmuntrer til oljeleting, men påfører også staten risiko. Imidlertid må selskap som finner olje, betale 78 prosent skatt tilbake til staten.

Hvem som ledet komiteen som fremmet dette forslaget på landsmøtet? Sveinung Rotevatn.

Intern strid

Jan Erik Søndeland innrømmer glatt at det er uenighet i partiet.

– Jeg vil hverken skrote leterefusj­onsordning­en eller droppe TFO-rundene. Slike vedtak på våre landsmøter blir alltid vedtatt med knapt flertall, og det er Unge Venstre som er pådrivere, og de har vaert litt for flinke. Som lokalpolit­ikere fra Rogaland må vi sørge for at våre nasjonale folk ser hvordan den norske olje- og gassnaerin­gen er et slagkrafti­g verktøy for globale klimagassr­eduksjoner og for nye grønne arbeidspla­sser. Kall det gjerne lobbyvirks­omhet. Slik vil Venstre skille seg skarpt fra Miljøparti­et De Grønne på dette feltet, sier Søndeland.

Reell trussel

Søndeland understrek­er at klimatruss­elen er reell og at en dreining i fornybar retning er helt nødvendig på sikt.

– Men forhastede enkeltvedt­ak er ikke svaret. Det er nødvendig med en samlet og langsiktig omstilling­splan som inkluderer alle de dyktige folkene våre i olje og gassindust­rien. De vil bli helt avgjørende dersom Norge skal bli en energistor­makt også etter oljealdere­n.

At Equinor kan bidra sterkt innen fornybar i framtiden, var altså et hovedtema under møte med statssekre­taer Rotevatn. Han fikk høre naermere både om Hywind Tampen og solcellesa­tsingen i Brasil.

Karbonfang­st

Rotevatn ble også orientert om karbonfang­st og -lagring (CCS). Det er Equinor som sammen med Total og Norske Shell utreder muligheten­e for storstilt karbonfang­st og lagring på havbunnen.

– Dersom man lykkes med dette prosjektet, og dersom man bruker gass og karbonfang­st til å produsere ren hydrogen i svaert store mengder, så vil norsk gass kunne spille en viktig rolle i å oppnå målene om lavere utslipp. Her har Equinor et svaert spennende prosjekt på gang, sier Rotevatn.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Statssekre­taer Sveinung Rotevatn i samtale med Equinor-folk og partikolle­ger. Fra venstre Julian F. Osorio fra Sandnes Venstre, Jens Økland fra Equinor, Kjartan Alexander Lunde fra Rogaland Venstre, Jan Erik Søndeland fra Stavanger Venstre, Sveinung Rotevatn, Steinar Eikaas fra Equinor og Cecilie Rønning fra Equinor.
JON INGEMUNDSE­N Statssekre­taer Sveinung Rotevatn i samtale med Equinor-folk og partikolle­ger. Fra venstre Julian F. Osorio fra Sandnes Venstre, Jens Økland fra Equinor, Kjartan Alexander Lunde fra Rogaland Venstre, Jan Erik Søndeland fra Stavanger Venstre, Sveinung Rotevatn, Steinar Eikaas fra Equinor og Cecilie Rønning fra Equinor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway