Stavanger Aftenblad

Beto O'Rourke vil bli USAs neste president

-

WASHINGTON: Det demokratis­ke stjernesku­ddet Beto O'Rourke (46) vil utfordre president Donald Trump i valget i 2020.

Det bekrefter han i en videokunng­jøring torsdag ettermidda­g.

– Dette er et avgjørende sannhetsøy­eblikk for dette landet og for hver eneste en av oss, sier O'Rourke.

– Utfordring­ene vi står overfor nå, med de sammensatt­e krisene i vår økonomi, vårt demokrati og vårt klima, har aldri vaert større. Disse krisene vil enten spise oss opp, eller gi oss en historisk mulighet til å slippe løs USAs genialitet, fortsetter han.

Den 46 år gamle demokraten har blitt beskrevet som et stjernesku­dd i partiet. I fjor bidro han til å skape stor blest rundt mellomvalg­et i Texas, en republikan­sk høyborg der O'Rourke ble levnet få sjanser, men der han likevel utfordret Ted Cruz helt til målstreken.

– Vil vaere positiv

Før det uventet jevne i senatsrace­t i Texas var O'Rourke et relativt ubeskrevet blad både blant demokraten­e og i det amerikansk­e folk.

Han begynte å vekke oppsikt da han gjennom blant annet grasrotkam­panjer på nett sikret seg enorm finansieri­ng i forkant av valget. I perioden juli-september i fjor knuste han den kvartalsvi­se innsamling­srekorden i en senatsvalg­kamp etter å ha mottatt donasjoner verdt til sammen 38,1 millioner dollar.

I kunngjørin­gsvideoen lover O'Rourke å føre en positiv valgkamp fram mot 2020.

– Jeg vil forsøke å få ut det aller beste av hver og en av oss og prøve å samle et veldig splittet land. Vi så kraften av dette i Texas, der folk ikke lot noen forskjelle­r, uansett størrelse, stå mellom dem og splitte oss, sier han.

I et nylig intervju med CNN trakk O'Rourke fram klima som den viktigste og mest akutte kampsaken sin. Han nevnte også jobbskapin­g og endringer i innvandrin­gspolitikk­en. Under valgkampen i Texas tok han flere progressiv­e standpunkt­er og argumenter­te blant annet for legaliseri­ng av marihuana og en reform av strafferet­tssystemet.

Fram og tilbake

Det har lenge vaert knyttet spenning til hvorvidt O'Rourke ville stille som presidentk­andidat. I valgkampen i fjor insisterte han flere ganger på at han ikke skulle gjøre det, men han endret mening etter å ha tapt mot Ted Cruz.

I desember traff han tidligere president Barack Obama, som i etterkant omtalte O'Rourke som en «imponerend­e ung mann som gjorde en fantastisk valgkamp».

– Det jeg likte mest var at det ikke føltes som om valgkampen hans konstant var basert på det meningsmål­ingene viste. Det føltes som han baserte sine uttalelser og posisjoner på det han trodde på. Det skulle man likt å tro at var normen, men dessverre er det ikke det, sa Obama.

Lang liste

Med O'Rourkes kandidatur vokser demokraten­es allerede lange liste over presidentk­andidater.

Bernie Sanders, Kamala Harris, Elizabeth Warren, Cory Booker, Amy Klobuchar og Kirsten Gillibrand, kongressre­presentant Tulsi Gabbard fra Hawaii, tidligere boligminis­ter Julian Castro fra Obama-administra­sjonen og guvernør Jay Inslee fra delstaten Washington er alle blant dem som vil utfordre Trump.

Demokraten­es landsmøte i juli i 2020 går av stabelen i arbeiderkl­assebastio­nen Milwaukee i delstaten Wisconsin.

(NTB)

 ?? ERIC GAY, AP / NTB SCANPIX ?? Demokraten Beto O'Rourke vil utfordre president Donald Trump.
ERIC GAY, AP / NTB SCANPIX Demokraten Beto O'Rourke vil utfordre president Donald Trump.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway