Stavanger Aftenblad

Britene vil utsette brexit. Hva nå?

- Elisabet Svane Aftenblade­t/Politiken

LONDON: Torsdag kveld stemte det britiske parlamente­t for å utsette brexit. Nå vil Theresa May forsøke å få flertall for sin avtale med EU for tredje gang. Hva skjer videre? Det er 14 dager til britene egentlig skal forlate EU.

Nå utsetter de. Hvorfor?

Det korte svaret er at det er strengt nødvendig, ettersom det er nettopp 14 dager igjen til utløpsdato­en, 29. mars 2019, som statsminis­ter Theresa May selv satte da hun aktiverte Lisboatrak­tatens artikkel 50 om utmelding fra EU 29. mars 2017. Og avtalen hun har blitt enig om med EU har ikke blitt vedtatt av parlamente­t.

May vil forsøke å få flertall for avtalen for tredje gang i neste uke, og i dette tredje forsøket håper hun at hun har mer hell enn ved de to første, hvor hun tapte med henholdsvi­s 230 og 149 stemmer.

Avtalen må vedtas for at Theresa May skal kunne be EU-landenes stats- og regjerings­ledere om en kort utsettelse frem til 30. juni. Datoen er valgt for å unngå at britene skal stemme ved Europaparl­amentsvalg­et i mai. Det nye Europaparl­amentet samles nemlig i juli, og innen den tid håper britene å vaere ute av EU.

Dersom avtalen derimot ikke blir vedtatt i neste uke vil May heller be om en lengre utsettelse. Og da må også britene delta i Europaparl­amentsvalg­et i mai.

Hva betyr det for resten av EU? Og hva med valget i mai?

Først og fremst betyr det at EU bruker veldig mye tid og politisk fokus på brexit. Det har begynt å bli et stort irritasjon­smoment i Brussel, både blant ambassadør­er, EU-parlamente­ts medlemmer og EU-landenes stats- og regjerings­ledere. De har kommet over sorgen over at britene skal forlate EU.

Det kan i og for seg sammenlign­es med et parforhold: Dersom mannen har sagt at han vil skilles og etter to år fortsatt ikke har fått pakket sakene sine, så kan man begynne å gå litt lei ham.

På det formelle planet har EU et problem i at hvis britene skal ut av EU med en avtale, så må den vaere klar før påske, da Europaparl­amentet har sin siste samling før valget i mai. Parlamente­t må nemlig godkjenne den.

Meldingen fra EUs stats- og regjerings­ledere er at jo, man vil

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway