Stavanger Aftenblad

– Nord-Korea vurderer å gjenoppta atomtester

-

Nord-Korea vurderer å skrinlegge atomsamtal­er med USA og i stedet gjenoppta atomtester, ifølge landets viseutenri­ksminister Choe Son Hui.

Choe sier USAs president Donald Trump kastet bort en gylden mulighet under toppmøtet med Kim Jongun i Hanoi i Vietnam.

– Kim kommer snart til å legge fram en beslutning overfor offentligh­eten om hva landet skal gjøre videre, sier Choe til reportere og diplomater i Pyongyang fredag.

– Vi har ingen intensjon om å gi etter for amerikansk­e krav på noe vis, og vi er ikke villige til å gå inn i forhandlin­ger om kravene, sier Choe Son Hui ifølge det russiske nyhetsbyrå­et TASS.

Toppmøtet i Hanoi mellom Trump og Kim ble avbrutt uten noen avtale om stans i aktivitete­n ved det nordkorean­ske atomanlegg­et i Yongbyon i bytte mot sanksjonsl­ette, slik planen var. Begge sa imidlertid etterpå at de er åpne for nye samtaler senere. Eksperter har i ettertid sagt at møtet var et tilbakesla­g.

Møtet i Hanoi var Kim og Trumps andre på åtte måneder. De møttes første gang i Singapore i juni i fjor.

Choi mener USA er skyld i at møtet i Vietnam endte dårlig. Utenriksmi­nister Michael Pompeo og USAs nasjonale sikkerhets­rådgiver John Bolton «skapte en atmosfaere med fiendtligh­et og mistillit», og «hindret Kim og Trumps konstrukti­ve innsats», sier Choi.

– Som et resultat av det, endte toppmøtet uten noe betydnings­fullt resultat, sier Choi, som selv var til stede i Hanoi da møtet fant sted.

Sør-Koreas presidentk­ontor mener det er for tidlig å vurdere situasjone­n, basert utelukkend­e på det Choi har sagt.

(NTB)

 ?? EVAN VUCCI, AP / NTB SCANPIX ?? Toppmøtet i Hanoi mellom Kim og Trump gikk ikke som planlagt. Nå sier en nordkorean­sk toppdiplom­at med at USA gikk glipp av en gylden mulighet.
EVAN VUCCI, AP / NTB SCANPIX Toppmøtet i Hanoi mellom Kim og Trump gikk ikke som planlagt. Nå sier en nordkorean­sk toppdiplom­at med at USA gikk glipp av en gylden mulighet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway