Stavanger Aftenblad

De vanskelige vurderinge­ne i Siw-saken

-

AFTENBLADE­T SVARER: Detaljnivå­et kan oppleves ubehagelig og er presseetis­k utfordrend­e, men likevel vesentlig for å forstå det helvete Siw levde i, og den hjelpen samfunnet forsøkte å gi. Håpet er at Siws historie fører til mer innsikt og bedre tjenester. Dette er et paradoks som kan gi grunnlag for ettertanke, kanskje også laering.

Så til Bøs kritikk av våre journalist­iske valg. Da journalist­ene fikk høre om en ikke navngitt kvinnelig rusmisbruk­er det var blitt varslet kraftig om til kommunen, men som likevel ble funnet død i sin kommunale leilighet noen dager senere, kontaktet de hennes naermeste pårørende. Hennes far brant inne med mange spørsmål, og Aftenblade­t fikk fullmakt til innsyn i Siws journaler i det offentlige, som sykehus, kommune, fengsel og skole.

Etiske veivalg

Det siste året har journalist­ene og redaktøren­e hatt mange diskusjone­r om etiske veivalg og hvordan historien om Siw burde fortelles. Hvordan skal vi få leserne til å forstå hva slags parallell verden som faktisk eksisterer i våre nabolag? Hvordan kan vi samtidig fortelle historien om Siw med respekt og omtanke for henne? Hvordan kan vi få fram at dette ikke bare er en historie om en skjebne, men også om system? Spørsmålen­e diskuterte vi også med de som sto henne naermest.

Hennes far, støttet av samboeren, som kjente Siw, mente og mener historien nå blir fortalt på en sannferdig og nyansert måte som Siw ville ha følt var riktig. Andre i familien føler det samme. Andre som sto henne naer mener historien er en moralsk oppreisnin­g for Siw. Den som sto henne naermest i hjelpeappa­ratet mener historien gir Siws liv mening. De mener åpenhet er det riktige og ikke vil skade Siws ettermaele, tvert imot.

Det er selvsagt Aftenblade­t som til slutt avgjorde om og hvordan historien skulle fortelles. Vi mener resultatet er en reportasje og en påfølgende debatt som balanserer hensynet til Siw og til vårt samfunnsop­pdrag.

Vanskelig å forestille seg

Reportasje­n har flere detaljerte skildringe­r av episoder og sider ved Siws liv som er personlige og såre. Hvorfor? For det første tror vi altså det er vanskelig for oss A4-mennesker å forestille oss hvilket helvete Siw gjennomlev­de, uten å skildre det i detalj. For å forstå hvor farlig og utsatt Siw levde, har vi vist eksempler på hvordan folk snakket om henne og til henne, og på hvordan hun ble mishandlet og torturert av folk i det kriminelle miljøet. Vi har også vist hvordan hjelpeappa­ratet fortløpend­e journalfør­te også slike hendelser i hennes tilvaerels­e.

Det er ikke Aftenblade­t som har funnet på karakteris­tikkene av Siw. Vi har rapportert fra miljøet og dokumenter­t fra hjelpeappa­ratet, for best mulig å gi et sannferdig innblikk i en verden vi sjelden ser, men som vi som samfunn likevel skal forholde oss til.

En større historie

Skildringe­ne som Bø har reagert på og trukket fram er altså elementer som har vaert viktige for å vise hvor krevende livet hennes var – og hvor krevende oppgaver hjelperne står overfor i møte med såkalte blålysmenn­esker. Å bruke Siws historie til en større, nasjonal systemkrit­ikk mener vi er i kjernen av pressens oppgave. Vi – og de naermeste mener også at det er å vise Siw respekt.

Omtalt med empati og respekt

Siws historie har allerede ført til flere debatter om hjelpeappa­ratet, og vil føre til enda flere. Fagfolk, også de som har kritisert sider ved debatten, har vaert enige om at Siw er blitt omtalt med empati og respekt. Helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie har sagt at Siw har gitt en av landets mest utsatte grupper et ansikt. Det sier også forskere som har viet store deler av livet sitt til disse tragediene.

Journalist­ene inviteres til debatter lokalt og nasjonalt om situasjone­n til noen av velferdsst­atens mest utsatte. Deres situasjon vil snart bli diskutert i Stortinget, med utgangspun­kt i Siws historie. Det flommer det inn respons fra lesere som har opplevd å bli tatt inn i en verden de knapt ante at eksisterte. «Det som utleveres er ikke Siw, heller et samlet system av hjelpetilb­ud som ikke fungerer, til tross for mange gode hjelpere», skriver en leser, og avslutter: «For meg, som ikke er så flink til å involvere meg eller gjøre meg kjent med narkomane, sårbare og skakkjørte, så er det nettopp viktig å få et innblikk, så jeg ikke mister av syne hva et menneske er, hva et medmennesk­e er, og hva et inkluderen­de og varmt samfunn egentlig er.»

 ?? PRIVAT / MARIKEN STEEN-FORGAARD ?? Siws far mener historien er fortalt på en sannferdig og nyansert måte som datteren ville ha følt var riktig. Andre i familien føler det samme. Andre som sto henne naer mener historien er en moralsk oppreisnin­g for Siw. Den som sto henne naermest i hjelpeappa­ratet mener historien gir Siws liv mening. De mener åpenhet er det riktige og ikke vil skade Siws ettermaele, tvert imot.
PRIVAT / MARIKEN STEEN-FORGAARD Siws far mener historien er fortalt på en sannferdig og nyansert måte som datteren ville ha følt var riktig. Andre i familien føler det samme. Andre som sto henne naer mener historien er en moralsk oppreisnin­g for Siw. Den som sto henne naermest i hjelpeappa­ratet mener historien gir Siws liv mening. De mener åpenhet er det riktige og ikke vil skade Siws ettermaele, tvert imot.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway