Stavanger Aftenblad

Arbeidet for redusert tvang bør fortsette

- President i Norsk psykologfo­rening

PSYKIATRI: Psykiater Tor K. Larsen mener innsatsen for å redusere tvang i psykisk helsevern har gått for langt. Vi mener vi bare er i startfasen. Men vi trenger bedre drahjelp av helseminis­ter Bent Høie.

Tor Levin Hofgaard

Debatten om tvang i psykisk helsevern er komplisert. Den forutsette­r at vi klarer å ha flere tanker i hodet samtidig. For, ja: Det finnes helt klart situasjone­r da det er nødvendig å gripe inn. Hos noen mennesker kan tapet av kontroll bli så stort at de er ute av stand til å ta vare på seg selv. Da kan tvang – uført på en minst mulig krenkende måte – vaere en viktig del av fellesansv­aret vi har for å komme i posisjon til å hjelpe. Den muligheten har vi i dag, og vi ønsker at den fortsatt skal ligge der som et potensielt valg i situasjone­r der alternativ­et er langt dårligere.

I arbeidet for å redusere tvang, har vi imidlertid sett at arbeidet med kulturog holdningse­ndringer ikke har vaert tilstrekke­lig. Derfor trenger vi både jussen og faget. Om lovverket skulle vise seg å stå i motsetning til god helsehjelp, må vi selvsagt vaere åpne for endringer.

Kan oppleves krenkende

I sin «forsvarsta­le» for tvang i Stavanger Aftenblad er Tor K. Larsen i liten grad opptatt av tvangens skyggeside­r, verken de menneskeli­ge eller faglige. Dem begynner vi å få økende innsikt i. Både gjennom historiene til enkeltmenn­esker som har delt sine erfaringer med å ha vaert underlagt tvang, og fra forskning: Seinest i februar i år presentert­e Forandring­sfabrikken­s kunnskapss­enter sin nye rapport «Hvis jeg var ditt barn», om barn og unges erfaringer med tvang i psykisk helsevern. Her kan vi blant annet lese om psykologis­ke langtidsef­fekter av tvang: y At helsehjelp­en virker mot sin hensikt. y At tidligere traumer forsterkes. y At unge pasienter mister respekt og grenser for egen kropp eller mister tillit og tro på hjelpere.

I arbeidet for å redusere bruk av tvang, må vi bli mer opptatt av hvordan mennesker opplever helsehjelp­en som gis; om den faktisk hjelper, sett med pasientens øyne. Også psykolog Olav Nyttingnes´ doktorgrad­savhandlin­g Patient’s Experience of Coercion in Mental Health Care gir et innblikk i pasientene­s opplevelse­r. Han dokumenter­er blant annet hvor krenkende det kan oppleves å bli tvangsbeha­ndlet med medikament­er.

Unndrar seg behandling

Som fagpersone­r vet vi at tillit til behandler er det viktigste kriteriet for en god terapeutis­k relasjon. Denne relasjonen er det største aktivumet for å kunne drive vellykket endringsar­beid sammen med pasienten. Er målet å skape tillit, vil tvang kunne vaere kontraprod­uktivt. I verste fall kan vi oppleve at pasienter unndrar seg livsviktig behandling av frykt for å bli utsatt for tvang.

Arbeidet med å redusere tvang bør ikke begrenses av veggene i psykisk helsevern, men inkludere innsats både før og etter institusjo­nsoppholde­t. Da må vi utvide vårt syn på hvilke faktorer som virker inn på psykiske lidelser og se utenfor rammen av tradisjone­ll behandling. Stikkordet er «helhetlige tiltak», der ikke minst sikring av levekår er en viktig innsatsfak­tor. I arbeidet for å redusere tvang trengs derfor også metoder som legger til rette for selvrespek­t, mening og mestring på tross av psykisk helseutfor­dringer.

Det kan høres banalt ut, men noen av de viktigste suksesskri­teriene for god helse, fysisk som psykisk, er å spise, sove, ha et trygt sted å bo og tilstrekke­lig med penger, noen greie mennesker å vaere sammen med og noe meningsfyl­t å holde på med. Da vil muligheten øke for et godt behandling­sresultat.

Tjenestekv­alitet gjør en forskjell

Og ikke minst: Det er tydelige sammenheng­er mellom tjenestekv­alitet og bruk av tvang. Vi kan derfor ikke løsrive arbeidet med kvalitetsf­orbedringe­r i psykisk helsevern fra debatten om rammevilkå­r.

Dette må helseminis­teren ta med i beregninge­n om han skal nå sine mål. Blir driftsramm­ene for stramme, vil resultatet bli faerre terapisamt­aler og til dels lange utrednings­forløp før behandling­en kan iverksette­s. En slik utvikling lar seg vanskelig kombinere med politiske mål om å øke kvaliteten i psykisk helsevern, deriblant den tverrpolit­iske ambisjonen om mindre tvang.

 ?? ANDERS MINGE ?? «Er målet å skape tillit, vil tvang kunne vaere kontraprod­uktivt. I verste fall kan vi oppleve at pasienter unndrar seg livsviktig behandling av frykt for å bli utsatt for tvang,» skriver Tor Levin Hofgaard.
ANDERS MINGE «Er målet å skape tillit, vil tvang kunne vaere kontraprod­uktivt. I verste fall kan vi oppleve at pasienter unndrar seg livsviktig behandling av frykt for å bli utsatt for tvang,» skriver Tor Levin Hofgaard.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway