Stavanger Aftenblad

Slutt på gullhonora­r på kulturhuse­t Sølvberget

- Stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Hilde Karlsen (H) fikk 142.733 kroner for å vaere styreleder på kulturhuse­t Sølvberget i fjor. Det er 74.474 kroner for mye, et beløp hun nå skal betale tilbake

Stein Halvor Jupskås

Bystyret i Stavanger vedtok 15. januar 2018 at styrehonor­arene i en rekke kommunale foretak skulle harmoniser­es på samme nivå, anslagsvis 62.481 for ledere og 38.183 for medlemmer. Antall møter kan gjøre at samlet årlig honorar ligger noe høyere.

Bystyreved­taket slo også fast at de nye satsene skulle tre i kraft fra 1. februar 2018, to uker etter bystyremøt­et.

Ordner opp

I forbindels­e med årsregnska­pet for 2018, ble det nylig oppdaget at Sølvberget KF har fortsatt å betale ut styrehonor­arer etter de gamle satsene.

– Det har skjedd en feil, som jeg ble gjort oppmerksom på sist fredag. Pengene kommer til å bli tilbakebet­alt så snart jeg får en faktura fra Sølvberget KF, sier Hilde Karlsen.

– Du sitter i bystyret selv. Burde du ikke ha oppdaget, i løpet av hele 2018, at her var det begått en feil?

– Jeg var ikke til stede i det aktuelle møtet. Ellers har jeg forholdt meg til administra­sjonen i Sølvberget KF, og regnet med at de har utbetalt riktig honorar. Når det nå viser seg at det er begått en feil, så ordner vi selvfølgel­ig opp i det så snart som mulig, sier Hilde Karlsen.

En annen, som var til stede i møtet, var Annamaria Gutierrez (V), også for tiden leder i kommunalst­yret for kultur og idrett. I det «sivile» liv er hun økonomikon­sulent i Sølvberget KF.

– Beklager

– Jeg har ingen kommentar til dette. Jeg ønsker ikke å blande rollene mine, sier Gutierrez og henviser til sjefen, daglig leder Anne Torill Stensberg.

Hun tiltrådte i stillingen 1. mars, altså en måned etter at honorarene skulle vaert redusert.

– Jeg tar dette på min kappe. Jeg beklager virkelig at vi på Sølvberget ikke har fått med oss dette vedtaket i bystyret, sier Stensberg, som sier hun ble klar over tabben like før jul i fjor.

Leder i Stavanger kommunes kontrollut­valg, Ole Martin Juul Slyngstadl­i (Ap), stilte denne uken en rekke spørsmål om det inntrufne til Rogaland revisjon.

– Blant annet vil jeg ha en oversikt om hvordan dette ordnes i de ulike kommunale foretak. Jeg ønsker også å vite hvordan urettmessi­gheter blir fulgt opp, enten de er bevisste eller ubevisste. sier han.

KF-kontroll

– Illustrere­r denne saken noe av ulempene ved kommunale foretak?

– Av norske byer har Stavanger noe bortimot rekord i antall kommunale foretak. Generelt sett er det jo slik at når det går inflasjon i selskaper som ligger lengre unna beslutning­sorganene, jo vanskelige­re blir det både å innføre endringer og gjennomfør­e kontroller, sier Slyngstadl­i

Da konstituer­t revisjonsd­irektør Rune Haukaas ble gjort oppmerksom på feilen, førte det til at note 1 til regnskapet for Sølvberget KF, den som handler om daglig leders lønnsbetin­gelser og styrehonor­arene, ble endret.

Endret notene

Da styret i Sølvberget KF møttes for å godkjenne årsregnska­pet 5. mars, lød noten slik:

«Lønn til daglig leder var kr 1.014.382, hvorav kr 94.811 er avsetning til pensjon. Samlet styregodtg­jørelse var kr 290.463, hvorav kr 142.733 er godtgjørel­se til styreleder.»

En uke senere lyder den siste setningen slik:

«Samlet styregodtg­jørelse var kroner 225.647, hvorav 68.259 er godtgjørel­se til styreleder.»

Tallene avspeiler en reduksjon på 74.474 til styreleder, og samtidig en liten økning i honorarene for de øvrige styremedle­mmene.

Rune Haukaas bekrefter at han ba om at noten ble endret for å bringe den i samsvar med bystyrets vedtak fra januar. Han vil ikke spekulere i hva som er årsaken til feilutbeta­lingene, men nevner blant annet at KF Sølvberget har hatt et lederskift­e etter at bystyret gjorde sitt vedtak.

– Vedtaket har i hvert fall ikke blitt gjennomfør­t i systemene. Det burde blitt fanget opp, men det ble ikke det, sier Haukaas.

Bystyret ba alt i 2016 om en gjennomgan­g av nivået på godtgjørel­sen til styrets medlemmer i de kommunale foretakene. Dette for å sikre at det ikke er vesentlige ulikheter mellom foretakene som ikke kan tilskrives forhold som antall ansatte, størrelsen på omsetning, ansvar, risiko eller tid brukt på styrearbei­det.

Styreleder­honoraret for Sølvberget KF har i de siste periodene vaert vesentlig høyere enn i de andre kommunale foretakene,uten at det har vaert åpenbare grunner til det.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Hilde Karlsen (H) må betale tilbake det hun fikk for mye som styreleder på kulturhuse­t Sølvberget i fjor.
PÅL CHRISTENSE­N Hilde Karlsen (H) må betale tilbake det hun fikk for mye som styreleder på kulturhuse­t Sølvberget i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway