Stavanger Aftenblad

– Alkohol har blitt en kreftsvuls­t

- Anders.andersen@aftenblade­t.no

STAVANGER: – Rusmidler er blitt en kreftsvuls­t i vårt moderne samfunn, og fører til store utfordring­er, sier Peder Solli, gjenvalgt leder i Stavanger Kameratklu­bb, Fyrlykten.

Anders Leon Andersen

Solli har vaert leder for Stavanger Kameratklu­bb de siste seks årene. Han er også leder for sentralsty­ret i Frie kameratklu­bbers landsforbu­nd som omfatter foreninger i sør/øst, det vil si byene Stavanger, Bergen, Kristiansa­nd, Oslo og Sandefjord

Kameratklu­bben gir et tilbud til rusavhengi­ge og finnes i mange av landets kommuner. Hver onsdag er Peder Solli og hans hjelpere på plass i Blå Kors-huset i Bergelandg­ata for å tilby rusavhengi­ge, ensomme og syke mennesker et måltid mat og et gudsord på veien. Lekpredika­nter og pensjonert­e prester er ofte på besøk og taler gratis på møtene.

– Dette er et populaert tilbud. Våre brukere får gjerne litt mat med hjem eller hjelp til praktiske gjøremål. Og mangler de klaer, kan vi hjelpe gjennom Fretex. Det er mange der ute som sliter, sier han.

Kameratklu­bben er også med i Avholdsfol­kets Fellesutva­lg.

Peder Solli er født og oppvokst på Haga i Sandnes. Faren drev gård og Peder var eldstemann i søskenflok­ken på seks. Etter ungdomssko­len jobbet han noen år hos Gann Graveren Teglverk. Han overtok gården på midten av 1980-tallet sammen med kona.

Tøff bondekarri­ere

– Det ble tre-fire knallharde år. Vi hadde foretatt store investerin­ger og med lånerenter på over 18 prosent, slet vi fryktelig. Selv om jeg i tillegg jobbet som montør hos Kverneland Fabrikker, som dørvakt på Skipperstu­en i Stavanger og kona på Posten, klarte vi ikke å gå i pluss, forteller han.

Peder gikk konkurs og en av brødrene overtok gården. Ekteskapet gikk også over styr og Peder lå nede for telling. En kveld i Sandnes sentrum i 1990 skulle livet ta en helt ny vending for 65-åringen.

– Jeg var langt nede, så langt nede at jeg vurderte å gjøre slutt på det hele. Jeg sto i sentrum og lurte på hvilken pub jeg skulle drikke meg full i. Plutselig hørte jeg en stemme og kjente en kraft som førte beina mine mot møtelokale­t til Frelsesarm­een. Stemmen sa; ikke vaer redd, jeg skal gå med deg. I Frelsesarm­een ble jeg mottatt med åpne armer og bedt for. Det var begynnelse­n på mitt nye liv, forteller Peder Solli.

Tidligere brydde han seg ikke så mye om kristendom­men.

– Mor var aktiv i Frelsesarm­een i mange år og har nok bedt for meg mange ganger, sier han.

I 1992 begynte han i koret til Kameratklu­bben i Stavanger og det gikk ikke lang tid før han var involvert i det meste. De siste seks årene har han vaert leder.

– Vi er ofte rundt for å spille og synge på møter i kirker og bedehus. Jeg pleier ofte å tale på disse møtene. Jeg brenner for at folk skal få høre om evangeliet og bli frelst.

– Vi kommer i god kontakt med brukerne våre. I kirken sitter vi pent på benkeraden­e og ser hverandre i nakken. Hos oss i kameratklu­bben sitter vi rundt et bord og ser hverandre i øynene mens vi deler et måltid mat sammen. Kontakten blir en helt annen. Mange kommer tilbake og flere har etter hvert kommet seg ut av rusens fangenskap, forteller han.

Ivrig fluefisker

Etter at han ga seg som gårdbruker, hadde han en rekke ulike sjåførjobb­er fram til han pensjonert­e seg for snart fire år siden. Formen til Peder Solli er ikke så verst, selv om han har hatt bypassoper­asjon og sliter med en dårlig rygg.

Han bruker flere timer hver dag på det frivillige arbeidet for Kameratklu­bben, men på fritiden er det fluefiske som er det store, både i Figgjoelva i Lutsivassd­raget. Rekorden hans i Figgjoelva er en laks på fire og et halvt kilo.

Peder Solli er bekymret for det økende rusmisbruk­et blant de unge.

– Det burde vaert langt vanskelige­re å få tak i alkohol og komme inn på utesteder. Å heve aldersgren­sen til 21 eller 25 år, ville vaert en god begynnelse, mener han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway