Stavanger Aftenblad

Luk 13,22-27

- Kian Reme dialogpres­t

SØNDAGSTAN­KER: Faste-tiden tar heldigvis slutt om noen uker og blir avløst av oppstandel­sens morgen. I denne verden hersker ennå makt og utestengel­se. Jesus tar et oppgjør med «dere som gjør urett». Dette handler ikke om skavanker og småfeil som vanlige mennesker gjør seg skyldig i. Dette handler om dem som systematis­k misbruker makt for å rane til seg rikdom, og bruker den til å undertrykk­e de fattige. Noen av fariseerne og rådsherren­e hørte til disse. Ikke alle – Jesus hadde venner også blant fariseere og rådsherrer.

Men noen av disse maktmennes­kene skremte folket med å true med evig utestengel­se. Rundt 100 år før Jesus hadde forfattere­n av Henoks Bok oversatt de greske mytene om Hades, det evige straffeste­det, og prøvde å innpasse disse svarte mytene til den jødiske tro. Maktmennen­e brukte disse mytene til å skremme folk til lydighet. Jesus sender disse skremslene tilbake til dem.

Oppstandel­sen laerer oss at Guds rike ikke kaster folk ut, men inviterer inn. Gud skal bli alt i alle, som Paulus skriver. y På reisen til Jerusalem dro Jesus fra by til by og fra landsby til landsby og underviste. Da var det en som spurte: «Herre, er det få som blir frelst?» Han sa til dem: «Kjemp for å komme inn gjennom den trange døren! For jeg sier dere: Mange skal forsøke å komme inn, men ikke klare det. Når husherren først har reist seg og lukket døren og dere blir stående utenfor og banker på og sier: "Herre, lukk opp for oss", da skal han svare: "Jeg vet ikke hvor dere er fra." Da vil dere si: "Vi har jo spist og drukket sammen med deg, og du har undervist på gatene våre." Men han skal svare: "Jeg vet ikke hvor dere er fra. Bort fra meg, alle dere som gjør urett!"»

 ??  ?? – Oppstandel­sen laerer oss at Guds rike ikke kaster folk ut, men inviterer inn. Dette skriver Kian Reme blant annet om i dagens Søndagstan­ker.
– Oppstandel­sen laerer oss at Guds rike ikke kaster folk ut, men inviterer inn. Dette skriver Kian Reme blant annet om i dagens Søndagstan­ker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway