Stavanger Aftenblad

Jens Stoltenber­g 60 år

-

Generalsek­retaer i Nato og tidligere statsminis­ter Jens Stoltenber­g, er 60 år 16. mars.

Jubilanten er sønn til Thorvald og Karin Stoltenber­g og bror til Camilla og Nina Stoltenber­g. Han er gift med Ingrid Schulerud.

Han er født i Oslo og utdannet samfunnsøk­onom. Han engasjerte seg tidlig politisk for Arbeidepar­tiet og var leder i Arbeiderne­s ungdomsfyl­king (AUF) fra 1985 til 1989. Fra 2000-2001 og fra 2005 til 2013 var han statsminis­ter i den rødgrønne regjeringe­n. Han var også leder i Arbeiderpa­rtiet fra 2002-14.

Før han ble statsminis­ter var Stoltenber­g statssekre­taer i Miljøvernd­epartement, naerings- og energimini­ster og finansmini­ster.

I 2001 var han delansvarl­ig for det største valgnederl­aget for Arbeiderpa­rtiet i nyere tid, men han fikk også mye av aeren for at Ap i 2005 og 2009 vant valgene etter å ha tatt den historiske avgjørelse­n om å regjere sammen med andre partier; Senterpart­iet og Sosialisti­sk Venstrepar­ti. Som statsminis­ter under terrorangr­epet 22. juli 2011 fikk han anerkjenne­lse for å ha samlet folket i sorg, men hans regjering fikk også kritikk fra et samlet Storting for at myndighete­ne sviktet før og under terrorangr­epet.

I desember 2013 ble han utnevnt til FN-spesialuts­ending for klima. Året etter ble Stoltenber­g utnevnt til ny generalsek­retaer i NATO, og han trakk seg deretter som partileder. Han gikk også ut av Stortinget.

Jens Stoltenber­g er blitt hedret med Barnehelse­prisen og Årets Peer Gynt. I 2003 ble han kåret til Årets europeer og i 2012 fikk han Koch-prisen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway