Stavanger Aftenblad

EIK trener som ingen andre

- Vebjorn.olsen@aftenblade­t.no

FOTBALL: Da trener Ojan Bijan (36) signerte ny kontrakt med EIK, var spesielt én ting viktig: Laget skulle ikke trene noe kondisjon i januar og februar.

Vebjørn Olsen

Starten av januar til midten av april er den tyngste tiden for en norsk fotballspi­ller. Løpeøkter, dobbeløkte­r og kondisjons­trening på nesten hver trening.

Men ikke i EIK der Ojan Bijan er sjef. 36-åringen, som har vokst opp i Norge med den harde oppkjøring­en, har nå valgt å gå en ny vei. De to første månedene i 2019 har han brukt på utelukkend­e taktisk- og skadeforeb­yggende trening. Når den fysiske treningen heves i mars, er det fortsatt ingen tradisjone­lle kondisjons­øvelser å se på treningsfe­ltet i Egersund.

Selv om han ikke har hørt om andre klubber som gjør det samme, ser ikke Bijan på seg selv som en pionér. Han tror absolutt ikke han er den første med denne tanken, men tror andre kan ha vaert redde for å teste det i praksis.

Vil ikke spille dobbel sesong

– Hvorfor ville du plutselig endre måten å trene på?

– Jeg har tenkt over det en stund og satte meg ned for å se på hvordan sesongen i 2. divisjon er bygd opp. En sesong består av omtrent seks og en halv måned effektiv spilling, og når man da legger på fire og en halv måned med oppkjøring, mener jeg det er altfor mye belastning på spillerne. Det er jo omtrent to sesonger, sier Bijan.

– Hvordan ser en treningsuk­e ut disse to månedene?

– Alle treningene jeg har er fokus på hvordan vi skal spille og hvordan spillerne skal bevege seg i forhold til hverandre i kamp. Vi har delt inn treningene i åtte forskjelli­ge faser. Da har vi hatt tre dager med fotballtre­ning og 1–2 dager med skadeforeb­yggende.

– Fysikk er det enkleste Gjennom de siste månedene har Bijan vaert i kontakt med flere personer for å få informasjo­n om det fysiske. Han har flere venner som jobber med sportsmedi­sin i USA. I tillegg har han snakket med idrettsfys­ioterapeut Stian Rosnes og kiroprakto­r Atle Torstensen, som begge bekrefter hans ideer om hvordan treningen bør vaere.

Atle Torstensen, som jobber på Klinikk for alle i Egersund og jevnlig er i Italia på jobb hos AC Milan, er veldig positiv til hvordan spillerne i EIK nå blir behandlet og mener det er fornuftig å utfordre normalen i norsk fotball.

– Resultatet må vi jo se etter sesongen, men til nå er det faerre be- lastningss­kader enn i fjor. Med dette opplegget får spillerne mye mindre slitasje på senene og de unngår skadene som det er mulig å forebygge, sier Torstensen på telefon fra Italia.

– Det handler veldig mye om å ta vare på spillerne som mennesker. Både psykisk og fysisk belastning er viktig å følge med på. En kontinuerl­ig kommunikas­jon med spillerne bekrefter ofte hvordan de har det, mener Bijan.

– Flere veier til Rom

TV 2s fotballeks­pert, Petter Myhre, har tidligere trent Vålerenga og Strømmen. Han er positiv til Bijans initiativ. – Jeg synes det er spennende at folk prøver nye ting i fotballen. Det er ikke sånn at det finnes en fasit for hvordan man bør trene. Det finnes flere veier til Rom, og det viktige er at spillerne har tro på det treneren gjør, sier Myhre som med jevne mellomrom besøker toppklubbe­r i Europa for å laere om trening.

Allerede da han var assistentt­rener hadde Bijan foreslått den nye metoden til davaerende hovedtrene­r Olafur Örn Bjarnason. Daglig leder i EIK, Kenneth Andersen, har hele tiden vaert støttende overfor Bijan, men det er enkelte i Egersund som har vaert skeptiske til treningene.

Men uansett hvordan sesongen skulle gå, kommer han ikke til å gå tilbake til en mer tradisjone­ll sesongoppk­jøring.

 ?? CARINA JOHANSEN ?? EIK-trener Ojan Bijan (i midten) har allerede lagt merke til at laget har faerre belastning­sskader.
CARINA JOHANSEN EIK-trener Ojan Bijan (i midten) har allerede lagt merke til at laget har faerre belastning­sskader.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway