Stavanger Aftenblad

Vil ha bort all tvreklame for utenlandsk­e pengespill

-

IDRETTSPOL­ITIKK: Regjeringe­n vil slå ned på «enorme mengder» reklame for utenlandsk­e pengespill og legger nå ut et forslag til lovforbud på høring.

Det er bare aktører som har lisens til å arrangere pengespill i Norge, som har tillatelse til å reklamere for sine spill. Og her i landet er det Norsk Tipping, Norsk Rikstoto og enkelte private lotterier som har lov til å reklamere for pengespill.

– Likevel ruller enorme mengder pengespill­reklame over TV-skjermene i norske hjem hver uke, heter det i en pressemeld­ing fra Kulturdepa­rtementet.

Nå sender kulturmini­ster Trine Skei Grande (V) ut et lovforslag på høring, der det gjennom kringkasti­ngsloven skal slås ned på reklame for pengespill som ikke har tillatelse i Norge, på norske fjernsynso­g strømmetje­nester. Medietilsy­net skal få hjemmel til å pålegge eksempelvi­s TV- og strømmedis­tributører å «hindre eller vanskeligg­jøre tilgangen til markedsfør­ing av pengespill».

24 reklamer

En person som ser på TV gjennomsni­ttlig to timer hver dag, kunne bli eksponert for omkring 24 pengespill­reklamer på én uke, viser en rapport som Rambøll laget for Lotteritil­synet i fjor.

Det er markedsfør­ingen som skal hindres, og ikke tilgangen til fjernsynsk­analen eller bestilling­stjenesten.

I tillegg til å forby fjernsynsr­eklame for utenlandsk­e pengespill gjennom endringer i kringkasti­ngsloven, vil regjeringe­n også innføre en vars- lingsordni­ng. Brukere som går inn på utenlandsk­e spillsider, blir advart mot at de er i ferd med å bryte norsk lov.

Kulturmini­ster Trine Skei Grande (V) understrek­er at Norge har enerettsmo­dell av hensyn til såkalt «sårbare spillere». Den siste befolkning­sundersøke­lsen fra 2015 anslo at det er til sammen 122.000 risikoog problemspi­llere i Norge.

– Vil gi faerre kanaler

Nordic Entertainm­ent Group og Discovery Networks Norway, som eier de kommersiel­le TV-aktørene TV3 og TVNorge, er ikke overrasken­de svaert negative til regjeringe­ns grep. Reklameinn­tektene fra spillrekla­me utgjør 500–600 millioner kroner i året. Utenlandsk­e spillselsk­aper bruker tre ganger så mye som norske spillselsk­aper på TV-reklame, ifølge departemen­tet.

«Konsekvens­ene kan bli dramatiske for norsk TV- og produksjon­sbransje; populaere norske dramaserie­r og underholdn­ingsprogra­mmer kan forsvinne fra skjermen», anføres det fra TV3-eier Nordic Entertainm­ent Group.

– Hvis forbudet skulle bli vedtatt, kan populaere TVkanaler som TV3, Viasat 4, TV6, Max, Vox, Fem og Eurosport forsvinne fra norske TVskjermer, sier administre­rende direktør Vegard Drogseth i Nordic Entertainm­ent Group. (NTB)

Det er markedsfør­ingen som skal hindres, og ikke tilgangen til fjernsynsk­analen eller bestilling­stjenesten.

 ?? HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX ?? Kulturmini­ster Trine Skei Grande (V) understrek­er at Norge har enerettsmo­dell av hensyn til såkalt «sårbare spillere».
HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX Kulturmini­ster Trine Skei Grande (V) understrek­er at Norge har enerettsmo­dell av hensyn til såkalt «sårbare spillere».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway