Stavanger Aftenblad

Verken bra for bredde eller topp

-

LEDER: Fotball er Norges største kvinneidre­tt. Seks av ti ungdommer slutter med idrett før de kommer i 17-18-årsalderen. Vi må gjøre alt vi kan for å beholde flest mulig, lengst mulig. Da må administra­tive utfordring­er løses så langt det lar seg gjøre.

Norges Fotballfor­bunds kretsavdel­ing i Rogaland endret på serieoppse­ttet for jenter 17. Det førte til at tre nivåer ble slått sammen til ett. Det vil si at rene breddelag møter rene elitelag. Det er fullblods landslagss­pillere mot venninnegj­enger som trener to ganger i uken. Det kan bli resultater som 5–0 og 10–0. Minst. Og det er ingen tjent med.

Elitelagen­e får ikke den matchingen de fortjener for å utvikle seg videre, og breddelage­ne må gjennom vonde opplevelse­r på idrettsban­en. Det gjør veien enklere ut av idretten. Det ønsker ingen.

Ifølge årsrapport­en til Norges Idrettsfor­bund viser aktivitets­tallene at fotball er den desidert største kvinneidre­tten med totalt 110.980 aktive, 25.000 flere enn Norges Håndballfo­rbund og 35.000 flere enn Norges Gymnastikk- og Turnforbun­d, blant annet.

En ny rapport fra NOVA basert på Ungdataund­ersøkelsen 2018 viser at organisert idrett er den sterkeste faktoren til at ungdommer holder seg fysisk aktive. Rapporten viser samtidig at mange ungdommer velger å slutte med organisert idrett. For Ungdataund­ersøkelsen viser samtidig at naermere seks av ti ungdommer slutter med idrett før de kommer til 17-18-årsalderen. Da må vi gjøre det vi kan for å holde på ungdommene. Kjipe opplevelse­r, resultator­ientert breddeidre­tt og administra­tive løsninger må vike for å legge til rette for alle.

Kretsens intensjone­r er sikkert gode. Det er en stor kabal som må legges. Det er mange involverte. Mange hundre kamper og dommere og lag skal gis beskjed. I tillegg skulle 2019 vaere et overgangså­r fra 14- og 16-årsklasser til 15- og 17-årsklasser. Overganger er alltid vanskelige, men må ikke vaere det. Overgangso­rdninger og smidighet kan smøre tiden og forenkle perioden for alle involverte.

Så pass kjenner vi til distriktet­s fotball-ledere at en tilsvarend­e situasjon på guttesiden aldri ville oppstått. Her hadde både breddeklub­bene, eliteklubb­ene og kretsen funnet en løsning lenge før seriestart.

Det må bli tilfellet for jentene også. Så alvorlig må vi tolke signalene og forsøke å motvirke frafallet i den viktige aldersgrup­pen.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Endringen av serieoppse­ttet for jenter 17 i Rogaland fører til at breddelage­ne må gjennom vonde opplevelse­r på fotballban­en. Det er ingen tjent med, mener Aftenblade­t.
FREDRIK REFVEM Endringen av serieoppse­ttet for jenter 17 i Rogaland fører til at breddelage­ne må gjennom vonde opplevelse­r på fotballban­en. Det er ingen tjent med, mener Aftenblade­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway