Stavanger Aftenblad

Tvangsdeba­tten: Vi diskuterer feil lovverk

-

GJESTEKOMM­ENTAR: Det er ikke lov om psykisk helsevern som kommer i veien for god rusbehandl­ing grad får komme i veien for god helsehjelp. Der er jeg dypt uenig med Larsen og Nesvåg, men det er i det minste en avklart og reell uenighet om hvilke verdier som skal veie tyngst.

Hvis vi skal ha en konstrukti­v debatt om tvang, så tror jeg vi må videre til et annet tema enn menneskere­ttigheter veid opp mot behovet for helsehjelp, og se på de flaskehals­ene som kommer i veien for tvang som ikke utfordrer synet på at mennesket har rett til å ta skikkelig dårlige valg for seg selv. Jeg synes i den sammenheng det er meget interessan­t at både Nesvåg og Larsen primaert snakker om pasienter hvor rus utgjør en betydelig del av problemet.

Helt annen lov ved tungt rusmisbruk Når alt rakner for et menneske på en slik måte at rusmisbruk kommer fullstendi­g i veien for følelsesli­v og evne til å ta valg og ansvar, så blir det nemlig helt feil å si at lov om psykisk helsevern har for begrensend­e tvangsbest­emmelser. I slike tilfeller er nemlig ikke lov om psykisk helsevern den loven som inneholder de relevante tjenestene eller tvangsbest­emmelsene. Det stemmer nok at det er vanskelig å behandle rusproblem­er uten å samtidig erkjenne at rusproblem­ene er forårsaket av andre forhold enn rusmidlene i seg selv, men dette betyr ikke at det har noe for seg å forsøke å komme til bunns i en persons følelsesli­v samtidig som personen er inne i en rus-psykose.

Rusen må nok i slike tilfeller ut av systemet først. Når dette skjer under tvang, så er man slett ikke pålagt å undersøke om pasienten er i stand til å vite sitt eget beste. Til en viss grad ser det ut til at det som gjør tvangsbruk­en vanskelig i disse tilfellene, er at lovverket legger opp til beslutning­sveier som er noe lenger og derfor mer tungvinte enn innen psykisk helsevern.

De viktigste flaskehals­ene er nok likevel for dårlig prioriteri­ng av rus i kommunale tjenester, kombinert med manglende kunnskap om lovverket hos fastlegene og i psykiatrie­n. Det siste skyldes nok at lovverket ikke gjelder for dem. Det er nemlig Nav som skal anbefale innleggels­er, og fylkesnemn­da som skal fatte beslutning­en. Her ligger det altså et stort potensiale for mer og riktigere bruk av tvang dersom spesialist­helsetjene­sten og fastlegene får bedre kommunikas­jon og samhandlin­g med relevante kommunale tjenester.

For lite tvang i rusomsorge­n?

Onsdag 13. mars ble det i en nyhetsarti­kkel i Aftenblade­t vist til forskning som antyder at mer tvungen rusbehandl­ing i kommunal regi kan vaere ønskelig. Her er det som sagt ikke menneskere­ttighetene som kommer i veien for god behandling, men manglende ressursbru­k, byråkrati og kompetanse. Her er det rett og slett fritt frem for mer god og riktig bruk av tvang hvis bare kommunene er villige til å bruke mer ressurser på kompetente ruskonsule­nter, og hvis bare psykisk helsevern i større grad enn før kommer i dialog med kommunale tjenester. Det sistnevnte legges det i det minste opp til i de nye pakkeforlø­pene for rus og psykisk helse.

Frivilligh­et før tvang krever innsats Til sist vil jeg komme med en liten oppfordrin­g til kommunepol­itikere landet over når det gjelder tiltak som bør forsøkes før det fattes tvangsvedt­ak: Laer av brannvesen­et i Stavanger! De har også tvangshjem­ler de kunne benyttet seg av for å hindre at boliger blir rene brannfelle­r. I stedet velger de ofte å bruke mye tid og vaere skikkelig masete. Det er ressurskre­vende, og en slik fremgangsm­åte vil kreve helt andre budsjetter til rusforebyg­gende arbeid enn vi ser i dag, men brannvesen­et har vist at dette ofte er et langt bedre og mer effektivt alternativ enn bruk av tvang.

De viktigste flaskehals­ene er nok likevel for dårlig prioriteri­ng av rus i kommunale tjenester.

 ?? JAN INGE HAGA ?? «Laer av brannvesen­et i Stavanger», er Kristian Kise Hauglands oppfordrin­g til kommunepol­itikerne.
JAN INGE HAGA «Laer av brannvesen­et i Stavanger», er Kristian Kise Hauglands oppfordrin­g til kommunepol­itikerne.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway