Stavanger Aftenblad

Alt har sin pris

-

DRØSET: Faktisk går det an å snuse uten å bli avhengig igjen.

Hvis man egentlig har sluttet å snuse for lenge siden, så går det fint an å prøve litt igjen. Det er bare å ta styringen selv.

Hvis du er i festlig lag og tar det ene glasset som alle snakker om, og det ligger en snusboks på bordet, og du tenker at de greiene der tilhører en tidligere periode i livet, heldigvis, men at det likevel kunne vaert spennende å se hva som skjer hvis du bare prøver en bitte bitte liten pris, så går det an å spørre om å få bomme en, bare. Det er ikke sånn at du plutselig blir avhengig igjen.

Hvis du holder på med et par ukers oppussings­prosjekt og medhjelper­en tilfeldigv­is bruker snus, og han rekker ut boksen til deg og sier at det er byggesnus og at det tross alt må vaere lov når dere holder på å jobbe hele dagen, så er det selvsagt lov. Når prosjektet er over, er det bare å la vaere å fortsette. Hvis du takker nei, betyr det at du har liten tro på deg selv. Dessuten er det uhøflig å takke nei. Dessuten er det ikke sånn at du automatisk blir avhengig hvis du bare holder det innenfor de rammene du har satt.

Hvis noen gir deg en boks til jul, så blir det helt feil å si nei. Da er det jo julepresan­g. Ingen normale folk avviser en julepresan­g. Og hvis du bruker opp den boksen før nyttår, går det an å kjøpe en ny, sånn at du har snus ut året. Ingen slutter å snuse midt i romjulen. Og så er det faktisk ikke sånn at du blir avhengig resten av livet selv om du snuser littegrann i julen.

Hvis noen gir deg en halvfull boks bare for å vaere snill, selv om det ikke er høytid eller ferie eller oppussings­prosjekt, er det grunn til å bli takknemlig. For at boksen skal vare lenger, kan du begrense snusingen til morgenkaff­en, for eksempel, og ettermidda­gskaffen og kveldsvine­n eller noe. Det viktigste er at du har kontroll, sånn at du ikke blir avhengig. Og så gjør det ingenting om du kjøper en ny boks selv og kaller det for morgensnus. Hallo, liksom.

Hvis noen gir deg en boks til jul, så blir det helt feil å si nei.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway