Stavanger Aftenblad

Statsminis­ter May tok fri fra brexit-kaoset for å møte Smedvig

- Kjell.ivar.grondal@aftenblade­t.no

LONDON: Her står Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May sammen med Julia Smedvig Hagland – en av Norges rikeste kvinner. Sammen fronter de Smedvigkon­sernets store eiendomspr­osjekt i Maidenhead like utenfor London.

Kjell-Ivar Gilje Grøndal

– Jeg synes det er ganske imponerend­e at Theresa May tok seg tid til å vaere med på dette – spesielt når vi vet hvor travel hun er med både brexit og andre ting, sier finansdire­ktør i Smedvig-konsernet, Marit Salte, til Aftenblade­t.

Prislapp: 450–500 millioner Hun var Smedvigs representa­nt sammen med Julia Smedvig Hagland da det første spadetaket for Smedvigs store eiendomspr­osjekt ble tatt i den lille byen Maidenhead fredag. Prosjektet er først og fremst et boligprosj­ekt som skal inneholde 424 leilighete­r. I tillegg skal det bygges to kontorbygg på mellom 6000 og 7000 kvadratmet­er, 189 parkerings­plasser og noe naeringsar­eal.

– Det er Smedvig som eier prosjektet 100 prosent, så det er utvilsomt et stort løft og en betydelig investerin­g for oss, sier Salte.

– Hva er den totalt kostnadsra­mmen for Smedvig?

– Vi lander nok på et sted mellom 450 og 500 millioner kroner.

– Hva var årsaken til at May valgte å bli med på denne seansen?

– Jeg forsto det slik at dette var noe hun ønsket sterkt å vaere med på selv, og at hun derfor ryddet plass i kalenderen. I tillegg fikk jeg inntrykk av at May er veldig opptatt av å forhøre seg om utenlandsk­e selskaper har fått kalde føtter som en følge av brexit. Dette var kanskje en fin anledning til å høre med oss hva vi tenker ettersom vi har hatt kontor i London siden 1996 og gjort flere investerin­ger i området gjennom vår private equity-del. En annen årsak er nok at Maidenhead er valgkretse­n til May, så hun har en helt spesiell interesse av å vaere synlig der og ikke minst bidra til at byen får et løft.

– Hvor lang tid sammen med May?

– Det var vel en halvtimes tid. Hun var veldig hes på fredag, så hun nøyde seg med å si noen få, men velvalgte ord under selve seansen. Ellers stilte hun opp på bilder og det ble også tid til litt småprat. I det hele tatt var det en veldig uformell og hyggelig tone, svarer Salte.

fikk dere

Bytter plass med mor i styret Smedvig-konsernet har altså hatt kontor i London i 23 år. Det er der private equity-delen styres fra. Nå er det Anna Margaret Smedvig som styrer skuta og forvalter verdiene på rundt 12 milliarder kroner etter at hun tok over etter sin far Peter T. Smedvig. Farens søster Hjørdis Kluge Smedvig og hennes datter Julia Smedvig Hagland eier rundt 25 prosent av verdiene i familiesel­skapene. Det betyr at Anna Margaret Smedvig og Julia Smedvig Hagland er to av Norges rikeste kvinner.

Ifølge bladet Kapitals årlige riking-liste er Julia Smedvig Hagland god for rundt 1,4 milliarder kroner. Hun er aktiv i flere av styrene til Smedvig-konsernet og er også i styret til selskapet bak eiendomspr­osjektet i Maidenhead.

Administre­rende direktør i Smedvig AS, Odd Torland, sier at Julia Smedvig Hagland også vil gå inn i hovedstyre­t til Smedvig under generalfor­samlingen i juni. Hun vil der bytte plass med sin mor Hjørdis Kluge Smedvig som trer ut som en følge av Smedvig-konsernets regler om alder.

– Det er det som er planen, sier Torland til Aftenblade­t.

 ?? NICK DAVIS, HAVELOCK PHOTOGRAPH­Y ?? Fredag var den offisielle seremonien for det første spadetaket på Smedvigs prosjekt i Maidenhead. I midten står Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May. Helt til venstre står Julia Smedvig Hagland. Ved siden av henne står finansdire­ktør i Smedvig, Marit Salte. Byrådslede­r Simon Dudley helt til høyre. De to andre er representa­nter fra prosjektle­der-selskapet HUB.
NICK DAVIS, HAVELOCK PHOTOGRAPH­Y Fredag var den offisielle seremonien for det første spadetaket på Smedvigs prosjekt i Maidenhead. I midten står Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May. Helt til venstre står Julia Smedvig Hagland. Ved siden av henne står finansdire­ktør i Smedvig, Marit Salte. Byrådslede­r Simon Dudley helt til høyre. De to andre er representa­nter fra prosjektle­der-selskapet HUB.
 ??  ?? Om fire-fem år skal prosjektet i Maidenhead stå ferdig. Det skal bygges i to faser.
Om fire-fem år skal prosjektet i Maidenhead stå ferdig. Det skal bygges i to faser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway