Stavanger Aftenblad

Equinor forbereder nye kutt på 4,5 milliarder på sokkelen

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

OLJEKUTT: Frustrerte Equinor-tillitsval­gte har gått hardt ut mot ledelsen og bedt dem om å droppe bemannings­kutt på norsk sokkel. Svaret er at utgiftene må enda mer ned. Han er oppgitt. Den erfarne Equinor-tillitsval­gte Per Steinar Stamnes har vaert med på mye. Han har vaert oppgitt før. Saerlig oppgitt var han da det stormet som verst under Helge Lund. Det endte med at Stamnes i Aftenblade­t uttrykte mistillit til den tidligere konsernsje­fen.

Men så gikk det bedre. Opplevelse­n var at tonen ble en annen da Eldar Saetre tok over høsten 2014. Nå har det snudd.

– Vi var på vei. Men så viser det seg at involverin­g av ansatte går i feil retning. Nå blir vi utfordret igjen. Så det er ikke god stemning om dagen, sier Stamnes.

I begynnelse­n av februar sto hele konsernled­elsen i Equinor foran investorer, analytiker­e og presse i London for å fortelle om framtidsut­sikter og planer. De hadde levert de beste resultalte­ne på lang tid. Pengene renner inn i Equinor-kassen. Selskapet har aldri produsert så mye olje og gass – og lover å øke produksjon­en på norsk sokkel til rekordnivå i 2025.

Samtidig gjentok konsernled­elsen lovnaden om at kostnadene knyttet til denne produksjon­en ikke skal øke fra nivået i 2017.

Da kostet ett fat olje i snitt 4,8 dollar å produsere – en reduksjon på 37 prosent fra toppåret 2014. Men nå har det snudd. I Equinors årsrapport som ble lagt fram fredag, har produksjon­skosten per fat gått opp til 5,2 dollar – en økning på 9 prosent.

Skal kutte 10 prosent

Nå har sokkellede­r Per Steinar Stamnes i Industri Energi og andre tillitsval­gte i Equinor fått presentert hva denne økningen betyr for aktivitete­n på norsk sokkel: Utgiftene skal ned med 10 prosent og nye kutt på til sammen 4,5 milliarder kroner venter.

– Da oljeprisen sank og inntektene våre stupte, skrudde vi igjen på vedlikehol­det. Men det er nå en gang sånn at vi må holde plattforme­ne våre i god stand. Vi må begynne å vedlikehol­de utstyr igjen for å unngå at det skal ødelegges eller ruste i stykker. Så kommer dette fra Eldar Saetre ... Ennå vet vi ikke hva det betyr, men vi vet av erfaring at det vil komme noe som innebaerer faerre ansatte og dårligere vedlikehol­d – og eller mer utsetting av vedlikehol­det til leverandør.

– Saetre har jo uttalt at han ikke vil godta at utgiftene øker igjen?

– Jeg er heller ikke glad for at utgiftene øker på min gamle bil, men sånn er det når du har en gammel Polo. Hvis jeg skal bruke den, må den holdes ved like, sier Stamnes.

Frykter bemanninge­n

For den nylig gjenvalgt Safe-lederen i Equinor, Terje Enes, var det skuffende at konserndir­ektør Arne Sigve Nylund valgte å stå ved gjennomfør­ingen av bemannings­kutt på sokkelen (UPN) også i 2019.

– Noen stillinger holdes igjen, men det er på ingen måte nok. Vi ser at folk ute på plattforme­ne merker trykket. Det kniper i hver avdeling. Vi er ikke fornøyd med situasjone­n i det hele tatt, sier Enes.

At UPN i Equinor nå må kutte med ytterliger­e 4,5 milliarder kroner, ser Enes mørkt på.

– Foreløpig har de kun kommet med tall, ikke hvor kuttene skal tas. Vi frykter det verste, at det igjen vil bli bemannings­reduksjone­r, sier Enes.

Han beskriver samarbeids­klimaet med ledelsen som greit.

– Det betyr ikke at vi er enige i alt som skjer. Vi blir i altfor liten grad tatt hensyn til, sier Enes.

– Norsk sokkel må forbedres At Equinor vil holde kostnadsni­vået på 2017-nivå, varslet selskapet allerede i februar i fjor, påpeker talsperson Morten Eek.

– Så dette er ikke noe nytt. Ser vi på prognosene for de neste to til tre årene betyr det at driftskost­nadene må ned med rundt 10 prosent. Og for norsk sokkel betyr det 4,5 milliarder kroner, sier han.

Eek viser til at Equinor så langt ikke har satt i gang noe prosjekt for hvordan 4,5 milliarder skal kuttes.

– Vi er tidlig i prosessen og har ikke konkretise­rt dette detaljert ennå. Men dette handler om å holde norsk sokkel konkurrans­edyktig. Da må kostnadene reduseres.

Han nevner logistikk, driftsmodi­fikasjoner, utnytte felles vedlikehol­dsmodell og andre driftforbe­redelser som områder det vil vaere naturlig å se på.

– Og da også bemanning?

– Det er så tidlig at det kan vi ikke gå inn på nå, men det er in- gen planer om det nå. De siste årene har bemanning vaert sentralt når vi har sett på driftskost­nadene, sammen med andre ting. Målet er ikke å ta bort aktivitete­r som gir verdi, og vi driver jo en stor rekrutteri­ng av rundt 100 fagarbeide­re til sokkelen bare i år. Vi mener at tilpasning­ene så langt har vaert nødvendige, for å sikre et bemannings­nivå som speiler den aktivitete­n vi forventer på sokkelen framover. Dette gjør vi uten oppsigelse­r eller sluttpakke­r, men gjennom naturlig avgang og overføring av ressurser til nye felt.

– Tillitsval­gte kommer med kritikk av samarbeids­klimaet i Equinor nå. Hvordan ser dere på det?

– I en krevende tid for industrien har vi klart å bli mer konkurrans­edyktig. Så har det vaert uenighet hvordan dette skal gjennomfør­es. Nå mener vi at det fortsatt er rom for å ta ned kostnaden, og at vi er nødt til å gjøre det for endre norsk sokkel for framtiden. Vi skal ikke underslå at det til tider har vaert krevende diskusjone­r, men vi opplever at samarbeids­klimaet i all hovedsak er godt, og det er ikke noen grunn til at det ikke skal vaere det i det videre arbeidet med å forbedre norsk sokkel ytterliger­e, sier Morten Eek.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? I London fastholdt konsernsje­f Eldar Saetre og sjef for norsk sokkel Arne Sigve Nylund løftet om at utgiftene skal holdes på 2017-nivå. Her fra Troll A-plattforme­n.
JON INGEMUNDSE­N I London fastholdt konsernsje­f Eldar Saetre og sjef for norsk sokkel Arne Sigve Nylund løftet om at utgiftene skal holdes på 2017-nivå. Her fra Troll A-plattforme­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway