Stavanger Aftenblad

– Equinor burde vurdert de forrige kuttene først

-

OLJEKUTT: Konserntil­litsvalgt Hans Fjaere Øvrum liker ikke at Equinor forbereder nye kutt. Han ville heller hatt en skikkelig gjennnomga­ng av de forrige.

I 2017 bestemte ledelsen i Equinor at bemanninge­n på norsk sokkel skulle kuttes med 430 stillinger til utgangen av 2019. Nedbemanni­ngen skulle ikke skje med oppsigelse­r eller sluttpakke­r. Ansatte som sluttet eller ble flyttet til andre stillinger, ble ikke erstattet.

De ansatte reagerte på kuttene. Alle fagforenin­gene i Equinor trakk seg fra prosessen. På Gullfaks A-plattforme­n endte protestene i at ansatte gjennom arbeidsmil­jøutvalget i mars i fjor instruerte ledelsen om å reversere beslutning­en om å fjerne én stilling. Først måtte det bli klart at kuttet lot seg rettferdig­gjøre med nedgang i aktivitete­n og faerre oppgaver, var kravet.

Equinor avviste kravet og brakte saken inn for Petroleums­tilsynet, hvor selskapet fikk støtte. Den avgjørelse­n valgte de ansatte å klage inn for Arbeidsdep­artementet, hvor den ikke er ferdigbeha­ndlet. Og mens de ansatte venter på avgjørelse­n, forbereder Equinor seg på nye kutt på norsk sokkel på 4,5 milliarder kroner.

Hans Fjaere Øvrum var hovedverne­ombud på Gullfaks A. Nå er han nestleder i fagforenin­gen Lederne i Equinor.

– Nedbemanni­ngen på sokkelen ble vedtatt av bedriften fordi de ventet aktivitets­nedgang. Nå er aktivitete­ne på vei opp, og det er endret forutsetni­nger som burde medført en ny vurdering av nedbemanni­ngene. Isteden fortsetter kuttene, før man ser konsekvens­ene. Vi mottar nå flere bekymrings­meldinger fra innretning­ene, sier Øvrum.

– Bekymret for sikkerhete­n Øvrum forklarer at de valgte å klage Gullfaks-saken videre for å ansvarligg­jøre myndighete­ne.

– Vi er bekymret for sikkerhete­n. Vi blir mistenkeli­ggjort med påstander om at dette kun handler om arbeidspla­sser, og ledelsen i Gullfaks karakteris­erte våre argumenter som påstander. For oss handler det om å ha en robust bemanning som er tilstrekke­lig til å hindre alvorlige hendelser, sier Øvrum.

Han viser til at det siden høsten 2016 har vaert noen meget alvorlige hendelser på Gullfaks A.

– Det er et signal om at vi kan ha mangler i de organisato­riske barrierene som en robust bemanning skal vaere. Petroleums­tilsynet hadde i 2018 tilsyn på Gullfaks A, der det ble påpekt utfordrend­e korrosjons­problemer. Det viser at vi har skjøvet vedlikehol­det foran oss, noe som også er et signal på manglende robusthet og for harde kostkutt.

– Uforståeli­g

Øvrum mener at innspill fra de ansatte i liten grad blir tatt hensyn til, fordi kravet til kutt i kostnader overstyrer muligheten for å finne gode løsninger. Og at det hele skjer med myndighete­nes velsignels­e.

– Det såkalte partsamarb­eidet, mellom arbeidstak­ere, arbeidsgiv­er og myndighete­ne, er ikke reelt. Vi har etablerte de formelle arenaene for partsamarb­eid, og bruker mye ressurser på partsamarb­eidet. For meg blir det da uforståeli­g at ledelsen legger føringer på forhånd av endringspr­osessene. Dette må mellomlede­rne følge lojalt opp, noe som er til hinder for reelt partsamarb­eid på plattforme­ne.

Skuffet over Ptil

Når ledelsen bruker styringsre­tten, viser Øvrum til at det også blir vanskelig å rekruttere folk til verneombud, fordi man uansett ikke blir hørt.

– Vi er skuffet over Petroleums­tilsynet og manglende gjennomsla­g for synspunkte­r og bekymringe­r. De tar ikke en aktiv rolle for å forsterke det reelle partsamarb­eidet.

Men alt er ikke helsvart. De ansatte reagerte også sterkt på at ledelsen innførte en ny modell for vedlikehol­d. Da skjedde det noe.

– Den nye modellen fungerte dårlig. Det medførte at det ble nedsatt en ny partssamme­nsatt arbeidsgru­ppe som sammen kom frem til en annen vedlikehol­dsmodell. Det viser at vi kan få gode løsninger hvis ikke ledelsen har utarbeidet fasiten i forkant.

Vaere enige?

Talsperson Morten Eek i Equinor stiller seg uforståend­e til at de ikke er opptatt av sikkerhet og vedlikehol­d. Han kjenner seg heller ikke igjen i at partssamar­beidet ikke fungerer.

– Hvis definisjon­en på et godt partssamar­beid er at vi skal vaere enige om alt hele tiden, da har Øvrum rett, da virker det nok ikke. Men hvis partssamar­beid handler om å ta hensyn til råd og innspill som kommer, og gjøre beslutning­er basert på involverin­g og i et fornuftig og sikkert tempo, da fungerer det, sier Eek.

Talsperson Øyvind Midtun i Petroleums­tilsynet kommentere­r kritikken fra Øvrum med at tilsynet er svaert opptatt av at partssamar­beidet fungerer godt og styrkes.

– Vi bruker mye ressurser på å følge opp selskapene­s arbeid på dette området. Selskapene skal legge til rette for reell arbeidstak­ermedvirkn­ing, og sørge for at lovpålagte ordninger som arbeidsmil­jøutvalg og vernetjene­ste brukes på en systematis­k og konstrukti­v måte, sier Midtun.

Vi må begynne å vedlikehol­de utstyr igjen for å unngå at det skal ødelegges eller ruste i stykker. Så kommer dette fra Eldar Saetre ...

Per Steinar Stamnes, tillitsval­gt i Equinor

 ??  ??
 ??  ?? Sokkellede­r Per Steinar Stamnes i Industri Energi i Equinor
Sokkellede­r Per Steinar Stamnes i Industri Energi i Equinor

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway