Stavanger Aftenblad

Sp-utvalg vil gi full gass i oljepoliti­kken – sentralsty­ret setter foten ned

-

OSLO: Det er en feilslutni­ng at Norge må stanse med oljeproduk­sjon av hensyn til klimaet, mener et utvalg ledet av Spnestlede­r Ola Borten Moe.

Nå har sentralsty­ret i Senterpart­iet grepet inn og moderert kapitlet om norsk olje- og gassproduk­sjon i innstillin­gen som skal opp på landsmøtet til helga. Rapporten «Norsk verdiskapn­ing på norske ressurser» er utarbeidet av et utvalg som har vurdert hvordan vi kan tjene mer på naturressu­rsene vi har tilgjengel­ig.

– Det hevdes med jevne mellomrom at Norge bør slutte å produsere olje og gass av hensyn til klimaet. Dette er en feilslutni­ng, skriver utvalget i kapitlet «Norsk naeringsli­v i lavutslipp­ssamfunnet».

Utvalget har vaert ledet av nestleder Ola Borten Moe, tidligere olje- og energimini­ster og medeier i oljeselska­pet Okea. Forslaget om å fortsette med uforminske­t styrke i den norske olje- og gassvirkso­mheten, går rett inn i klimauenig­heten i Sp. Flere framståend­e partimedle­mmer har vaert kritiske til at partiet i praktisk politikk gjør lite for å fremme et mer klimavennl­ig samfunn.

Utvalget framholder i rapporten at det er lite som tyder på at den internasjo­nale etterspørs­elen etter fossilt brennstoff blir mindre hvis Norge alene trapper ned sin petroleums­produksjon.

– Også innenfor rammen av Parisavtal­en vil det fortsatt vaere stort behov for olje og gass fram mot 2050, heter det.

Sentralsty­ret vil erstatte hele avsnittet med en betydelig mer moderat tekst, hvor det blant annet blir påpekt at «norsk olje og gass slipper ut like mye klimagasse­r når den forbrennes», og «vi må bruke dagens inntekter målrettet for å utvikle produkter som kan erstatte fossile energikild­er og produkter».

Partileder Trygve Slagsvold Vedum sier at endringsfo­rslagene kommer fra et enstemmig sentralsty­re. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway